fallback

Германия: Само от Гърция зависи дали ще остане в еврозоната

Ако имах политическата власт, вече щях да мисля за еврозона, която не е от 17 държави, посочва бившият финансов министър на Германия Пеер Щайнбрюк

17:29 | 09.05.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Гърция няма да получава никакви траншове от спасителните пакети, докато не продължи с реформите. Категоричен в това е министърът на външните работи на Германия Гидо Вестервеле.

„Германия иска Гърция да остане в еврозоната, но дали страната наистина ще остане в съюза зависи единствено от нея“, заявява Вестервеле, цитиран от Ройтерс.

Ще излезе ли Гърция от еврозоната?

Да
Не
Не мога да преценя
Общо 3765 гласа
Европа би трябвало да се подготви за своя „План Б“, по който да се действа при евентуалното излизане на някоя държава от еврозоната. Такова пък е мнението на бившия финансовия министър на Германия Пеер Щайнбрюк, пише Ройтерс.

„Ако аз имах политическата отговорност, бих искал да се подготвя за план Б, който да предвижда какво ще се случи при положение, че европейският валутен съюз, еврозоната, вече не се състои от 17 държави“, е заявил ексминистърът в интервю за държавната телевизия.

След изказването на Вестервеле пропадането на еврото се засили. Единната валута пое рязко надолу и в 17:20 часа българско време се търгува при 1,2915 долара за евро. Това е най-ниското ниво на еврото от последната седмица на януари тази година досега.

Всичко за политическата криза в Гърция и дебатите дали страната да остане в еврозоната може да проследите в специалната рубрика на Investor.bg. Трябва ли Гърция да напусне еврозоната? Какво бъдеще очаква валутния съюз? Включете се в дискусията сред читателите на Investor.bg с позиция между 300 и 500 думи. Изпратете ни вашето мнение на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:08 | 13.09.22 г.
fallback