fallback

Германското индустриално производство с изненадващ ръст от 2,8% през март

За разлика от голяма част от страните в еврозоната, Германия може да избегне техническата рецесия

16:21 | 08.05.12 г.

Германското индустриално производство нарасна изненадващо с 2,8% на месечна база през март с включване на сезонна корекция и при отчитане на броя работни дни, сочат данни на германската Федерална статистическа служба, цитирани от ВВС.

Резултатът надхвърли сериозно предварителните очаквания на икономистите за ръст от 0,8%. През първото тримесечие индустриалното производство се разшири с 0,8% след свиването му с 1,8% през предходния аналогичен по продължителност период.

Данните за февруари пък бяха коригирани до ръст  от 0,3% при предварително обявен спад от 1,3%

Повишеното търсене на потребителски стоки, както и сериозният отскок в активността в строителния сектор са в основата на силния резултат.

„Това предполага, че за разлика от по-голямата част от страните в еврозоната, Германия може да избегне техническата рецесия“, заяви Дженифър МакКиоун, старши икономист за Европа в Capital Economics, пред MarketWatch. „Нивото на годишен ръст обаче остава умерено  - 1,6%“, добави тя.

Данни от вчера показаха скок от 4,8% в поръчките за германската индустрия извън страните от еврозоната през март, докато тези от региона са останали на досегашното си ниво.

Според проучвания, публикувани през миналата седмица, германската индустрия продължава да се разширява, а ръстът в сектора на услугите се ускорява дори след като немалка част от страните в еврозоната изпаднаха в рецесия, констатират от ВВС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:50 | 13.09.22 г.
fallback