fallback

Еврото удари 3-месечно дъно след изборите във Франция и Гърция

Общата валута се понижава за шести пореден ден – най-дългата й негативна серия от миналия септември

09:45 | 07.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Еврото падна до 3-месечно дъно, след като социалистът Франсоа Оланд беше избран за президент на Франция, а гръцките избиратели се насочиха към партии, които се противопоставят на спасителните програми за страната, което поражда опасения, че усилията за икономии в Европа може да бъдат осуетени, съобщава Bloomberg.

В ранната лондонска търговия еврото поевтиня до 1,2955 долара, най-ниското му ниво от 25 януари, преди да се покачи до 1,2986 – 0,8% под затварянето му миналата седмица в Ню Йорк. Спрямо йената европейската валута се понижи с 0,9% до 103,59 йени. „Има сериозни притеснения за еврото“, коментира Марито Уеда, старши управляващ директор във FX Prime. „Общото между гласуванията в Гърция и Франция е, че хората не възприемат мерките за икономии, които са в основата на разрешаването на европейската дългова криза.“

Общата валута се понижава за шести пореден ден – най-дългата й негативна серия от миналия септември, след като управляващата партия на германския канцлер Ангела Меркел отбеляза най-лошите си изборни резултати за последните повече от 50 години в провинция Шлезвиг-Холщайн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:25 | 12.09.22 г.
fallback