fallback

Бизнес активността в еврозоната е спаднала рязко през април

Ако тенденцията се задържи, брутният вътрешен продукт на региона ще се свие с 0,5% през второто тримесечие, смята главният икономист на Markit Крис Уилямсън

12:23 | 04.05.12 г. 5
Автор - снимка
Редактор

Свиването на бизнес активността в частния сектор на 17-те държави-членки на еврозоната се ускори рязко през април, сочи измерващият я индекс на института Markit, публикуван днес, съобщи MarketWatch.

Индексът се е понижил до 46,7 пункта през април при 49,1 пункта през март, оставайки и под средните очаквания на анализаторите за свиване до 47,4 пункта.

От Markit добавиха, че индексът на бизнес активността в сектора на услугите се е понижил до 46,9 пункта от 49,2 пункта през март при предварителни прогнози за спад до 47,9 пункта. Показател под 50 сочи свиване на активността.

Главният икономист на института Крис Уилямсън заяви, че данните предполагат свиване на брутния вътрешен продукт в еврозоната през второто тримесечие с 0,5%, ако тенденцията се задържи.

„Доверието на бизнеса и потребителите изглежда се е влошило забележимо в региона в сравнение с възходящата тенденция, наблюдавана в началото на годината, което предполага, че стимулиращите мерки, осъществени от Европейската централна банка, не са оказали трайно въздействие върху реалната икономика“, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:49 | 11.09.22 г.
fallback