fallback

Производствената активност в Китай се разшири за пети пореден месец

Опасенията от забавяне на световната икономика накараха Пекин да предприеме мерки за монетарно разхлабване, което вече дава своето отражение

12:00 | 01.05.12 г.

Производствената активност в Китай се е разширила за пети пореден месец през април, намалявайки опасенията за рязък спад във втората по големина световна икономика, съобщи ВВС, като се позова на данни на китайското статистическо бюро.

Индексът на бизнес активността се е повишил до 53,3 пункта при 53,1 пункта през март. Китайският икономически ръст зависи силно от производствения сектор на страната и от износа.

Имаше опасения, че забавянето на ключови пазари като САЩ и Европа може да се отрази неблагоприятно на китайската икономика.

Индексът на бизнес активността е ключов индикатор за производството, като показател над 50 сочи ръст.

„Посланието е, че китайското производство се разширява, макар и не толкова бързо, колкото през предходните години, но по-бързо от четвъртото тримесечие на миналата година и достатъчно, за да бъде постигната целта на правителството за годината“, заяви Дариус Ковалчик от Credit Agricole CIB.

Опасенията за световно икономическо забавяне и отражението му върху китайската икономика накараха Пекин да предприеме стъпки за разхлабване на монетарната политика, за да стимулира ръста.

Китайската централна банка понижи на два пъти през последните няколко месеца изискванията си за задължителните резерви на кредитните институции в страната, за да се опита да стимулира кредитирането. Това се отрази в разширяването на общия размер на новите кредити в страната през март до 1,01 трилиона юана (160 млрд. долара), доста над прогнозираните 800 трлн. юана.

Според анализатори нарасналата достъпност до кредити е започнала да се отразява положително на икономиката. „Налице са сигнали за съживяване на икономиката и нещата трябва да се подобряват, подкрепени от облекчената кредитна обстановка“, заяви Жън Сиенфън от пекинския филиал на IHS Global Insight.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:37 | 09.09.22 г.
fallback