fallback

Австралия понижи рязко основната лихва до 3,75%

Анализатори очакват до края на годината тя да бъде свалена с още половин процентен пункт

09:24 | 01.05.12 г.

Австралийската централна банка понижи над очакванията основния си лихвен процент, тъй като икономическата обстановка е „донякъде по-слаба“ от прогнозираното, съобщи ВВС. От финансовата институция добавиха, че през последните месеци инфлационният натиск е отслабнал в известна степен.

Понижението е с 0,5 процентни пункта до 3,75%, докато повечето анализатори очакваха то да бъде с 0,25 процентни пункта.

Налице бяха увеличаващи се признаци, че австралийската икономика е засегната силно от забавянето на ръста в световен мащаб и на търсенето на нейните ресурси.

„Решението се основава на информация, получена през последните няколко месеца, която предполага, че икономическата обстановка е донякъде по-слаба от очакваното, докато инфлационният натиск е отслабнал“, се посочва в съобщение на централната банка. „Ръстът в световната икономика се забави през втората половина на 2011 г. и вероятно ще остане под прогнозираното темпо през тази година“, добавят оттам.

Един от най-големите проблеми на австралийските политици през последната година бе развитието на икономиката на страната на две скорости. Докато добивният сектор преживяваше бум, останалите части от икономиката не се справяха толкова добре.

Данни, публикувани през миналата седмица, обаче увеличиха опасенията на анализаторите. Продажбите на нови жилища през март паднаха до най-ниското си ниво от над десетилетие, докато цените на жилищата се понижават за пето поредно тримесечие. Продажбите на дребно пък отчетоха минимален ръст.

От правителството приветстваха действията на централната банка. „Това е понижението на основния лихвен процент, за което настояваха домакинствата и дребния бизнес“, заяви вицепремиерът и министър на финансите на страната Уейн Суон. „То е добре прието, то бе силно желано и със сигурност е много необходимо на домакинствата при финансовото напрежение, което изпитват“, добави той.

През последните 7 месеца централната банка понижи 3 пъти основния лихвен процент на фона на признаците, че ръстът в австралийската икономика се забавя. Предишните 2 понижения обаче не бяха толкова агресивни заради желанието за по-силен контрол на потребителските цени, което е основен приоритет на финансовата институция.

Данни на Австралийското статистическо бюро обаче показаха, че през първото тримесечие на годината темпото на инфлация се е забавило почти наполовина, което осигурява на банката пространство за маневриране. Потребителските цени са нараснали само с 1,6% през първите 3 месеца на 2012 г. на годишна база при 3,1% през предходния аналогичен по продължителност период.

„Секторите извън добивния са по-слаби от очакваното и при забавяща се инфлация е по-подходящо лихвените проценти да бъдат понижени по-агресивно“, заяви Джошуа Уилямсън от Citigroup.

Някои анализатори обаче са на мнение, че банката трябва да предприеме още мерки за стимулиране на ръста и че през следващите месеци могат да се очакват допълнителни понижения.

„Икономиката няма да започне да се възстановява само заради понижение на основния лихевн процент с 50 базисни пункта“, заяви Шейн Оливър от AMP Capital Investors. “Вероятно ще станем свидетели на понижаване на основната лихва до 3,25% до края на годината“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:36 | 14.09.22 г.
fallback