fallback

Икономическото доверие в еврозоната се понижи през април

Бюджетните икономии и дълговите проблеми, може да осуетят възстановяването на доверието до края на годината, посочва икономист

16:25 | 26.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През април икономическото доверие в еврозоната се е понижило повече от очакваното, след като рецесията в региона показа признаци на задълбочаване, пише Bloomberg.

Индексът на мениджърското и потребителското доверие в еврозоната се е понижил до 92,8 пункта от ревизираните 94,5 пункта през март, разкриват данни на Европейската комисия (ЕК). Икономисти участвали в проучване на Bloomberg прогнозираха спад до 94,2 пункта, от първоначално отчетените 94,4 пункта.

Европейската икономика се забавя, тъй като бюджетните икономии в региона ограничават наемането на нови служители и се отразяват на потреблението.

Днес най голямата германска банка Deutsche Bank AG отчете 33% спад на печалбата си за първото тримесечие.

„С допълнителните мерки за бюджетни икономии и все още нерешените проблеми около дълговата криза, може и да не станем свидетели на чувствително повишение на икономическото доверие до края на годината“, казва Мартин ван Влит, икономист на ING Group в Амстердам. „Това застрашава завръщането към умерен растеж.“

През април индустриалното производство в региона се е свило за 9-ти пореден месец, докато през февруари безработицата се е повишила до 10,8%.

В Италия бизнес доверието се е понижило до най-ниското си ниво от октомври 2009 г., разкрива публикуван днес доклад на националния статистически институт в Рим.

По-рано този месец италианският премиер Марио Монти заяви, че през 2012 г. италианската икономика вероятно ще се свие с 1,2%.

През април индексът, измерващ доверието на европейските производители се е понижил до минус 9 от минус 7,1 през март.

За същия период индикаторът за доверието в сектора на услугите се е понижил до минус 2,4 от минус 0,3, а показателят за потребителското доверие до минус 19,9 от минус 19,1. Доверието в строителния сектор също се е понижило.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:39 | 12.09.22 г.
fallback