fallback

Фед подкопа доверието в долара

Паундът преодоля стреса от навлизането на Великобритания в двойна рецесия и дори продължи възходящото си движение

11:45 | 26.04.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Доларът остана нестабилен и не успя да се отдалечи от последните дъна, които записа по-рано през седмицата  в основните си кръстосани курсове, след като на вчерашното си заседание Федералният резерв не отхвърли възможността за разширяване на програмата за закупуване на активи.

Рискът от допълнително печатане на американски долари запази интереса на пазарните участници към еврото и стоковите долари. Дори британската лира успя да разшири преднината си спрямо щатските пари въпреки разочароващите данни за брутния вътрешен продукт на страната.

Успешните аукциони на държавни ценни книжа в Европа и силните резултати на големите американски компании за първото тримесечие засилиха оптимизма на финансовите пазари още в началото на тази седмица. Апетитът към риск нарасна чувствително и това даде предимство на еврото, лирата, австралийския и канадския долар, като в същото време изтегли инвестициите от щатската валута.

Вчерашното изявление  на председателя на Фед Бен Бернанке увеличи допълнително напрежението върху американския долар, след като стана ясно, че централната банка на САЩ няма намерение да променя текущата си монетарна политика, а сновният лихвен процент ще остане на досегашното му рекордно ниско ниво поне до 2014 г. В същото време Федералният резерв остава в готовност да гласува нов пакет от финансови стимули, ако подобрението на данните за заетостта в страната се забави.

Еврото поскъпна тази сутрин до нов триседмичен връх. Освен от коментарите на Фед единната валута бе подкрепена и от свиването на спреда между доходността на германските облигации и облигациите на рисковите държави-членки на еврозоната.

Великобритания  отново влезе в рецесия след разочароващите данни за брутния вътрешен продукт на страната. Прогнозните данни за първото тримесечие сигнализираха за свиване на икономиката с 0,2%. Така БВП излезе на отрицателна територия за второ поредно тримесечие и изпълни определението за техническа рецесия.

Британската лира успя да преодолее първоначалния стрес след публикуването на новината, изтри напълно натрупаните загуби и дори продължи възходящото си движение.

ТЕХНИЧЕСКИ  КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3196; Връх – 1,3235; Дъно – 1,3172; Затваряне – 1,3216

Пазарът намери посока и подкрепи еврото, затвърждавайки тренда от началото на април. Двойката приключи с консолидиращите движения от последните дни.

Тази сутрин цената достигна до 144-дневната периодна средна, която от началото на годината успява да запази валидността на доларовия тренд. Затова текущите нива са удобна възможност за долара за търсене на корекция.

GBP/USD

Отваряне – 1,6141; Връх – 1,6181; Дъно – 1,6079; Затваряне – 1,6160

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:30 | 14.09.22 г.
fallback