fallback

Производствената активност в еврозоната на петмесечно дъно през април

Активността в сектора на услугите също се е свила до петмесечен минимум

16:50 | 23.04.12 г.

Производствената активност и активността в сектора на услугите в еврозоната са отбелязали спад през април, предаде Bloomberg.

Индексът, който измерва настроенията на мениджърите в индустриалния сектор, е паднал до 47,4 пункта, което е петмесечен минимум, съобщи институтът Markit. През март индексът беше 49,1 пункта, а икономисти очакваха индексът да нарасне до 49,3 пункта.

Индексът, който мери активността в сектора на услугите, е намалял до 47,9 пункта през април, което също е петмесечно дъно, показват данните на Markit.

Тенденцията за влошаване на производството не е пропуснала и по-стабилната германска икономика.

Производственият сектор в Германия се е свил с най-бърз темп от средата на 2009 г. през април, като индексът на производствената активност се е понижил до 46,3 пункта при очакван ръст до 49 пункта, предаде Ройтерс.

Това възроди опасенията, че най-голямата европейска икономика също е заплашена от рецесия, след като през последното тримесечие на миналата година брутният вътрешен продукт (БВП) се сви минимално.

Франция обаче отчете леко подобрение на настроенията в производствения сектор през април. Индексът на производствената активност се е покачил до 47,2 пункта от 46,7 пункта през март.

По-слаби са очакванията на мениджърите за сектора на услугите във Франция. Индексът, който отразява активността в сектора, е намалял до 46,4 пункта през април от 50,1 пункта през март.

Италия пък отчете, че през април потребителското доверие се е сринало до 15-годишно дъно. Индексът на потребителското доверие е паднал до 89 пункта, което е най-ниско ниво от 1996 г.

През март индексът на потребителското доверие в Италия беше 96,3 пункта, а икономисти очакваха той да остане почти без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:31 | 13.09.22 г.
fallback