fallback

Бизнес доверието в Германия неочаквано се повиши

Германските икономически показатели са забележително устойчиви в светлината на дълговата криза, коментира анализатор

13:06 | 20.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Бизнес доверието в Германия през април неочаквано се повиши до рекордни за последните 9 месеца нива – поредно доказателство, че най-голямата европейска икономика ще се размине с рецесията, съобщава Bloomberg.

Базираният в Мюнхен Ifo институт днес обяви, че индексът проследяващ бизнес климата в страната, базиран на проучване сред 7000 изпълнителни директори, се е повишил за 6-ти пореден месец до 109,9 пункта от 109,8 пункта през март. 

Икономисти, участвали в проучване на Bloomberg прогнозираха спад до 109,5 пункта. Индексът надхвърля очакванията на анализаторите за 8-ми пореден месец.

Германската икономика вероятно ще избегне рецесията, въпреки че през последното тримесечие на миналата година претърпя умерен спад поради задълбочаването на дълговата криза, отразило се върху търсенето на германски стоки на европейските пазари.

Германските компании са увеличили износа си за бързо развиващите се пазари в Азия, а рекордно ниската за последните две десетилетия безработица стимулира вътрешното потребление. През настоящия месец доверието на инвеститорите неочаквано се повиши до 2-годишен връх.

“Германските икономически показатели са забележително устойчиви в светлината на дълговата криза“, казва Джеймс Никсън, главен икономист за Европа на Societe Generale SA в Лондон. „Икономиката е силна, както по отношение на вътрешното потребление, така и по отношение на перспективите за износ.“

Ifo обяви, че индексът на мениджърските очаквания остава без промяна на 102,7 пункта, докато показателят за настоящата ситуация се е повишил до 117,5 пункта от 117,4 пункта.

След публикуването на доклада еврото поскъпна с повече от четвърт цент до 1,3180 долара.

Германската икономика е в „забележително добра форма“ и ще продължи да набира скорост, на фона на силното вътрешно потребление, в резултат на понижаващата се безработица, казва Андреас Домберт, член на борда на директорите на Bundesbank.

През март безработицата в страната се е понижила до 6,7%. В същото време профсъюзите успяха да се преборят за най-чувствителното увеличение на заплатите от десетилетия.

През февруари фабричните поръчки нараснаха с 0,3%, докато износът неочаквано се повиши за втори пореден месец, подкрепен от силното търсене извън Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:24 | 13.09.22 г.
fallback