fallback

Английската централна банка остави основната лихва без промяна

Размерът на програмата й за изкупуване на активи също бе запазен

16:27 | 05.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Английската централна банка се въздържа от допълнително стимулиране за крехкото възстановяване, тъй като икономиката изглежда ще избегне изпадането в рецесия въпреки шокиращия спад в промишленото производство през първите 2 месеца от годината, съобщи Ройтерс.

Управителят на финансовата институция Марвин Кинг предупреди за дългия и труден път към икономическото оздравяване, предвиждайки неравен ход през по-голямата част от 2012 г., тъй като опасността от дълговата криза в еврозоната се запазва, а събития като извънредния почивен ден заради диамантения юбилей на британската кралица нарушават естествения курс на икономиката.

На месечното си заседание днес Комисията за монетарната политика в банката остави без промяна размера на програмата си за изкупуване на активи на ниво от 325 млрд. паунда, а основния лихвен процент – на рекордно ниското му ниво от 0,5% годишно, оправдавайки напълно очакванията на анализаторите. Основната лихва не е променяна от март 2009 г.

„От края на 2011 г., когато мнозина бяха изключително загрижени за икономически срив в еврозоната, краткосрочната перспектива се подобри“, заяви Скот Корф, икономист в консултантската компания CEBR. „Най-малко за Великобритания изглежда, че като че ли рецесията ще бъде избегната през тази година“, добави той.

Паундът, който през последните няколко седмици поскъпна, докато перспективите за допълнително монетарно разхлабване намаляваха, днес понижи стойността си спрямо долара, като данните за промишленото производство също дадоха неблагоприятното си отражение.

Повечето икономисти смятат, че централната банка няма да разшири програмата си за вливане на ликвидност през тази година, а последните данни за производството допринасят слабо за промяната на това мнение.

„Икономическите данни напоследък бяха по-окуражаващи, а при високи цени на петрола в момента има по-малко сигурност за това докъде и колко бързо ще се свие инфлацията“, заяви Йън МакКафърти от Конфедерацията на британската индустрия.

Икономисти смятат, че Великобритания би трябвало да се върне към растеж през първото тримесечие на годината, тъй като индексът на индустриалното производство регистрира ръст благодарение на увеличеното производство на енергия, а преобладаващият сектор на услугите също показва признаци на подобрение.

Въпреки това правителството предвижда ръст от едва 0,8% през 2012 г., което е съвсем малко над регистрирания през 2011 г. При положение, че ръцете на кабинета са вързани от обещанието му да заличи бюджетния дефицит, за да предпази максималния кредитен рейтинг на страната, бремето да стимулира ръста ляга твърдо върху Английската централна банка.

Голямото малцинство от икономистите все още очакват допълнителни стимули от финансовата институция, но не по-рано от май, когато приключва настоящата ѝ програма за изкупуване на активи.

„Имаме смътно подозрение, че Английската централна банка все още не е закрила позицията за вливане на ликвидност“, заяви Хауърд Арчър от IHS Global Insight. „То отразява вярата ни, че икономиката изглежда ще се препъва през следващите няколко месеца, изправена пред все още сериозните вътрешни и международни насрещни ветрове, и че мнозинството от членовете на Комисията за монетарна политика може да усетят, че една финална малка помощ е напълно в реда на нещата“, добави той.

Стенограмата от днешното заседание ще бъде публикувана на 18 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:08 | 14.09.22 г.
fallback