fallback

Продажбите на дребно в Германия се понижиха с 1,1% през февруари

Спадът е неочакван и намалява надеждите, че потребителското търсене ще подкрепи икономиката през първото тримесечие

10:59 | 30.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Продажбите на дребно в Германия неочаквано се свиха през февруари, намалявайки надеждите, че потребителското търсене ще подкрепи икономиката през първото тримесечие, съобщи ВВС, като се позова на данни на германската Федерална статистическа служба. Спадът е от 1,1% на месечна база.

Данните за януари обаче бяха коригирани в благоприятна посока до спад от 1,6% при предварително обявено понижение от 2%.

Според анализатора на Newedge Strategy Аналиса Пиаза по-слабите продажби на дребно през февруари „отчасти отразяват изключително неблагоприятното време и по-конкретно силните снеговалежи в началото на месеца“.

На годишна база продажбите на дребно през февруари са нараснали с 1,7% благодарение и на допълнителния ден в месеца през настоящата високосна година. Данните в този случай са известни със своята волатилност и дават сериозно отклонение от прогнозите.

Анализатори очакваха продажбите да нараснат с 1,2% на месечна и с 0,1% на годишна база. Данните за януари бяха коригирани в посока на повишение с 0,1 процентни пункта до 1,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:53 | 12.09.22 г.
fallback