fallback

Неочакван спад в икономиката на еврозоната през март

Изглежда икономическото оживление от началото на годината изгуби опора и регионът се насочва към нова рецесия

13:50 | 22.03.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор

Икономиката на еврозоната направи неочакван завой към спад през март, засегната от резкия спад на производствената активност във Франция и Германия, който надхвърли и най-песимистичните очаквания на анализаторите, става ясно от изследване на института Markit, цитирано от Ройтерс.

Индексите на бизнес активността на практика слагат край на надеждите, че регионът може да избегне нова рецесия. И нещо още по-тревожно – изследването предполага, че бизнес активността в най големите икономики в еврозоната – Франция и Германия – започва да се понижава при нарастване на безработицата с най-бързото темпо от март 2010 г.

Съвкупният индекс на бизнес активността на Markit се е понижил до 48,7 пункта през март спрямо коригираните към повишение 49,3 пункта през февруари при първоначално обявени 49,0 пункта. Показател под 50 пункта регистрира спад.

„Икономиката на еврозоната се сви с по-бързо темпо през март, което предполага, че регионът изпада отново в рецесия, като производството се понижава през последното тримесечие на миналата година и през първото на 2012 г.“, заяви главният икономист в института Крис Уилямсън.

„При това темпо се очертава доста слаба година. Имахме оживление в началото на годината и тогава се надявахме, че икономиката си връща импулса, но изглежда то изгуби опора“, добави Уилямсън.

Според него изследването насочва към приблизително свиване на брутния вътрешен продукт в региона през първото тримесечие от около 0,1%. След спада от 0,3% през последното тримесечие на 2011 г. това ще означава връщане на еврозоната към рецесия.

Във Франция индексът на бизнес активността в производството се е понижил до 47,6 пункта през март дори при коригираното към понижение ниво от 50,0 пункта през февруари, а в Германия спадът е до 48,1 пункта през настоящия месец спрямо 50,2 пункта през миналия, за който първоначално бе обявено ниво от 50,1 пункта.

При положение, че дори най-силните икономики в региона страдат, Уилямсън изтъква, че е трудно да се посочи какво би могло да изведе еврозоната до положително развитие през следващите месеци, особено след като много от по-малките икономики вече са затънали в рецесията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:45 | 12.09.22 г.
fallback