fallback

Инфлацията във Великобритания се забави до 3,4% през февруари

С основна заслуга са понижените цени на природния газ и електроенергията, докато в обратна посока действа ръстът в цените на алкохола

17:39 | 20.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Инфлацията във Великобритания продължи да забавя темпо през февруари благодарение основно на по-ниските сметки за газ и електроенергия, съобщи ВВС, като се позова на британската Служба за национална статистика.

Поскъпването на потребителските цени се забави до 3,4% спрямо 3,6% през януари. Индексът на цените на дребно, който включва и плащанията на лихви по ипотеки, спадна до 3,7% от 3,9% през предходния месец.

Инфлацията се забавя постоянно от септември и нивото на индекса на потребителските цени в момента е най-ниско от ноември 2010 г. Целта на британската централна банка обаче е той да се понижи до 2%.

От статистическата служба посочиха, че средните сметки за газ и електроенергия са регистрирали понижение през този февруари, докато през миналия се повишиха. И 6-те големи британски енергийни компании са обявили понижаване на цените.

Отстъпките за цифрови камери и по-евтините въздушни такси също са натежали за понижаването на инфлационния индекс.

Ръстът в цените на алкохола обаче е предотвратил още по-силен спад. Той обаче бе очакван от анализаторите, чиито предвиждания бяха за забавяне на инфлацията до 3,3%.

„Английската централна банка се надява, че инфлационният индекс ще се понижи до 2% до края на годината“, заяви Крис Уилямсън, главен икономист в института Markit.

„Фактът, че това става малко по-трудно, отколкото се надявахме през този месец, наистина увеличава опасенията за прогнозата на банката. Така че това може да се окаже поредният случай, в който банката е била прекалено оптимистично настроена за това какво се случва с инфлацията“, добави той.

Други обаче са по-малко притеснени. „Смятахме, че рисковете са тя да се окаже доста над средните предвиждания, но данните са до голяма степен в рамките на очакванията“, заяви Рос Уокър, икономист в RBS.

Забавянето на темпото на инфлация се смята за ключово за икономическото възстановяване във Великобритания. Очакванията са то да помогне на потребителите с ограничени финанси, които бяха тежко засегнати от високите цени и бавния ръст на заплащането да увеличат своите разходи и по този начин да подкрепят икономиката.

Но от Британската търговска камара предупредиха, че не е особено вероятно да се очакват продължителни периоди на инфлация под целта на централната банка, като се има предвид „притеснителното“ повишаване на цените на петрола и храните в световен мащаб от началото на годината.

„Като се вземат предвид предизвикателствата, пред които е изправена икономиката, наложително е в бюджета министърът на финансите да покаже ангажимента си за поставянето на икономическия ръст на първо място в политическия дневен ред“, заяви Дейвид Кърн, главен икономист в ВВС.

Макар че последните статистически данни могат да бъдат приветствани, от големия британски профсъюз TUC предупредиха, че все още има голяма разлика между онова, което хората внасят вкъщи, и цените по магазините.

Данни на финансовата информационна служба Moneyfacts предполагат също, че пазарът остава неблагоприятен за спестителите. Според службата, за да изпревари инфлацията, обикновен данъкоплатец, обложен с 20%, трябва да открие финансова институция, готова да му плаща по 4,25% годишно по депозита му, докато данъкоплатец, внасящ 40% от доходите си, трябва да открие сметка с лихва от 5,66% по нея.

„Просто е прекалено рано за всеки да се включи в хора на пеещите „не се тревожи, бъди щастлив“, тъй като днешните данни все още означават, че само 79 от 1 126 сметки компенсират нивото на инфлацията и данъчните разходи“, заяви Силвия Уейкът от Moneyfacts.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:29 | 13.09.22 г.
fallback