fallback

Инфлацията в САЩ с 10-месечен връх

Основната част от поскъпването на живота се пада на бензина

15:05 | 16.03.12 г. 1

Потребителските цени в САЩ са нараснали най-силно за последните 10 месеца през февруари, като в основата на това е поскъпването на бензина, показват публикуваните днес данни на трудовото министерство на страната.

През февруари индексът на потребителските цени е нараснал с 0,4 на сто, след като месец по-рано ръстът му бе двойно по-малък. Резултатът напълно съвпада с предварителните очаквания на анализаторите, пише Ройтерс.

Въпреки това обаче инфлационният натиск не е чак толкова силен, тъй като при останалите продуктови групи няма значителни изменения, а това отваря вратата за запазване на стимулите за икономиката.

Именно на бензина се пада 80% от поскъпването на живота в САЩ през последния месец. През февруари е отчетено повишение в цената на бензина от 6 на сто, което е най-големият ръст от декември 2010 година насам,

При хранителните продукти няма изменение в цените на месечна база, след като през януари те поскъпнаха с 0,2 на сто.

Изваждането на горивата и храните показва, че основният индекс на потребителските цени е нараснал с едва 0,1 на сто за месеца, или двойно по-малко от очакванията.

Инфлацията в САЩ на годишна база през февруари е била 2,9 на сто, отчитат властите. Толкова беше нейното ниво и през предходния месец.

След обявяването на данните курсът на долара отстъпи спрямо еврото и само за минути единната валута напредна от 1,3070 EUR/USD до 1,3135 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:33 | 14.09.22 г.
fallback