fallback

Представител на Фед: Вероятно има нужда от вдигане на лихвата през 2013 г.

Основният лихвен процент трябва да се повишава с разширяването на икономиката, за да бъде поставен ценовият натиск под контрол, твърди Джефри Лакър

11:15 | 16.03.12 г.

Джефри Лакър. Снимка: Архив Ройтерс

Високопоставен представител на американския Федерален резерв заяви, че не е съгласен с решението на институцията от тази седмица да задържи основния лихвен процент близо до нулата най-малко до края на 2014 г., защото смята, че той трябва да бъде повишен догодина, съобщи Ройтерс.

„Икономиката се разширява с умерено темпо, а инфлацията е близо до целта  от 2%“, каза Джефри Лакър, президент на подразделението на Фед в Ричмънд, цитиран в съобщение, което е публикувано на официалния уебсайт на филиала.

Изявлението на Фед от вторник обаче дава само част от обяснението за несъгласието на Лакър. Негов е и единственият глас против решението, че икономическите условия вероятно ще оправдаят изключително ниския лихвен процент до края на 2014 г.

Той не бе съгласен и с резултатите от заседанието за политиката на Фед през януари. По думите му тъй като разширяването на икономиката продължава, основният лихвен процент трябва да нараства , за да бъде поставен ценовият натиск под контрол.

Още през януари той даде подобно обяснение за позицията си, но днешното съобщение конкретизира кога според него ще бъде необходимо повишаване на основната лихва.

Икономическият ръст на САЩ дава все повече сигнали, че успява да се поддържа самостоятелно, след като броят на американците, подали първоначални молби за помощи за безработни, през миналата седмица се върна на 4-годишно дъно, докато производствената активност в североизточната част на страната през март нарасна.

Но влиянието на по-високата цена на петрола също започва да се отразява в макроикономическите данни, публикувани вчера. Производствената инфлация е регистрирала най-сериозното си ускоряване през февруари, а производителите от Ню Йорк са съобщили за повишение на входящите разходи през март.

Последният ръст на цените на петрола и природния газ увеличиха опасенията, че по-високите разходи могат да започнат да притиснат бизнеса и потребителите и да се отразят неблагоприятно на възстановяването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:00 | 12.09.22 г.
fallback