fallback

Инфлацията в еврозоната с лек ръст, производството се подобрява

За година цените на енергоносителите са нараснали с 9,5 на сто, показват данни на Евростат

15:00 | 14.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цените на енергийните суровини са довели до поскъпване на живота в еврозоната през февруари. В същото време фабриките са дали поредните сигнали за възстановяване на икономиката, показват поредица данни, публикувани от Евростат днес.

През февруари цените на енергоносителите са били с 9,5% по-скъпи, отколкото година по-рано. Това е довело до инфлация от 2,7 на сто на годишна база в еврозоната, пише Ройтерс. През януари поскъпването на живота бе с 2,6%.

Поскъпването на живота остава под върха от 3 на сто, записан през миналата година, а очакванията на Европейската централна банка са цените да продължат да забавят темпа си на поскъпване и през останалите месеци на годината.

„Инфлацията се оказва по-устойчива, отколкото се очакваше по-рано, основно заради цените на горивата“, коментира Марко Вали, анализатор в UniCredit за Ройтерс.

При всички продуктови групи, освен при телекомуникациите и образователните услуги, е отчетен ръст на месечна база спрямо януари.

Добра новина за състоянието на икономиката на еврозоната даде индустриалният сектор. След два последователни месеца на спад, през януари е бил записан ръст от 0,2 на сто на месечна база.

Най-силно през първия месец на годината се е представила Германия, където производството е нараснало с 1,5 на сто на месечна база. В Италия пък е отчетен спад от 2,5 на сто, а в Испания – от 0,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:07 | 13.09.22 г.
fallback