fallback

Инфлацията във Франция се понижи за втори пореден месец

Ефектът от забавящата се икономика надделява над по-скъпата енергия, но скоро цените може отново да тръгнат нагоре

10:00 | 13.03.12 г.
Автор - снимка
Създател

Инфлацията във Франция се е понижила за втори пореден месец, след като ефектът от забавящата се икономика надделява над по-високите цени на енергията, съобщава Bloomberg.

Потребителските цени през февруари са се повишили с 2,5% на годишна база по европейската методология спрямо ръст от 2,6% през януари и 2,7% през декември (най-високото ниво от октомври 2008 г.), обяви местната статистика.

Средната прогноза на икономисти, интервюирани от агенцията, беше за инфлация от 2,6%. На месечна база цените през февруари са се покачили с 0,5% след спад от 0,4% за януари.

Цените във втората по големина икономика в еврозоната може да продължат да растат, след като петролът на Лондонската борса е поскъпнал с 16% от началото на годината, а френското правителство се опитва да събере повече приходи чрез повишаване на данъци върху продажбите.

През миналата седмица ЕЦБ повиши прогнозата си за инфлацията в региона през тази година до 2,4% от 2% през декември въпреки намалената прогноза за растежа.

Президентът на банката Марио Драги изтъкна повишените ценови рискове от по-скъп от очакваното петрол, както и увеличенията на косвени данъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:23 | 12.09.22 г.
fallback