fallback

Неочакван спад на продажбите на дребно в Германия през януари

Производственият сектор в САЩ се е свил през февруари, което показва че възстановяването протича неравномерно

11:54 | 02.03.12 г.

Продажбите на дребно в Германия неочаквано намаляха през януари, докато нарастващите цени на петрола напомпаха инфлацията, съобщи Bloomberg, като се позова на данни на германската Федерална статистическа служба.

Сезонно изгладените продажби, коригирани с инфлацията, са се свили с 1,6% на месечна база, след като през декември намаляха с 1,4%. Очакванията на анализатори, анкетирани от Bloomberg, бяха за ръст от 0,5%. На годишна база продажбите са нараснали с 1,6%.

„Все още има притеснения по отношение на увеличаващата се цена на петрола и това може да възпре потреблението“, заяви Томас Костерг, икономист в Standard Chartered Bank в Лондон. „Има обаче и някои добри новини по отношение на европейската дългова криза и това може да подкрепи доверието“, добави той.

Междувременно от Института за управление на доставките обявиха, че ръстът в производствения сектор в САЩ се е забавил през февруари, съобщи ВВС.

Индексът на производствената активност на института се е понижил до 52,4 пункта спрямо 54,1 пункта през януари.

Американското производство демонстрираше признаци на ускоряване през последните месеци, но тези данни предполагат, че възстановяването протича неравномерно.

„Износът е по-добър, отколкото смятах, но новите поръчки леко са намалели. Като се има предвид, че последните данни бяха по-силни като цяло, не съм притеснен“, заяви Крейг Дисмюк, старши икономически стратег във Vining Sparks. „Това не е решителна промяна. Има доста по-високо доверие“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:48 | 13.09.22 г.
fallback