fallback

Бизнес активността в еврозоната се понижи през февруари

В Германия ръстът в производството и услугите се е забавил, но малкият спад вдъхва увереност, че страната ще избегне повторна рецесия

13:15 | 22.02.12 г.

Активността на частния сектор в 17-те държави-членки на еврозоната неочаквано се сви през февруари, става ясно от предварителните данни на института Markit за бизнес активността в региона, цитирани от MarketWatch.

Индексът на бизнес активността се е понижил до 49,7 пункта спрямо 50,4 пункта през януари. Показател под 50 показва свиване, а предварителните прогнози бяха за ръст до 50,8 пункта.

Показателят за сектора на услугите се е понижил до 49,4 пункта от 50,4 пункта през януари, докато този за производството е нараснал до 6-месечен връх от 49,0 пункта спрямо 48,8 пункта през януари.

„Връщането на бизнес активността в еврозоната под нивото от 50 пункта е разочарование и подчертава нарастващия риск, че регионът може би се плъзга към рецесия“, заяви Крис Уилямсън, главен икономист в Markit.

В Германия ръстът в производството и услугите се е забавил през февруари, помрачавайки оптимизма за устойчивостта на водещата европейска икономика към дълговата криза в еврозоната, съобщи Ройтерс.

Индексът за бизнес активността на Markit за Германия се понижи до 50,1 пункта от 51,0 пункта през януари, намалявайки надеждите за разширяване на икономиката, след като производството нарасна през януари за първи път от 4 месеца. Очакванията на анализатори, анкетирани от Ройтерс, бяха за ръст до 51,5 пункта.

„Тенденцията за ръст при износа отслабна, а новите поръчки намаляват за осми пореден месец, така че макар производството да нараства, процесът се подхранва повече от запасите, отколкото от нови поръчки“, посочи Уилямсън. „Секторът запазва капацитета на настоящите нива с надеждата, че нещата ще се подобрят през следващите месеци, но ако това не стане, ще се наложат съкращения“, добави той.

Съпътстващо изследване показва, че темпото на ръст в сектора на услугите се е забавило за първи път от 3 месеца, като индексът се е понижил до 52,6 пункта от 53,7 пункта въпреки ръста при новите фирми, оставайки под предварителните прогнози за ръст до 53,9 пункта.

Съвкупният индекс на бизнес активността, който показва общото положение в секторите на индустрията и услугите, е паднал до 52,9 пункта от 53,9 пункта през януари.

Дори при това положение „фактът, че съвкупният индекс намаля с малко, вдъхва увереност. Германия очаква солиден ръст през годината, което е белег, че ще избегне двойната рецесия“, твърди Уилямсън.

През четвъртото тримесечие на 2011 г. износно ориентираната германска икономика се сви, след като дълговата криза се разпространи от Гърция към ключови партньори на страната в еврозоната, но внимателно следеният индекс на германския институт Ifo и други изследвания показаха, че условията се подобряват през януари.

Мнозина икономисти очакват германската икономика да стагнира през първото тримесечие на настоящата година, избягвайки 2 поредни тримесечия на свиване, което би означавало рецесия, преди да започне възстановяване от второто тримесечие нататък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:22 | 05.09.22 г.
fallback