fallback

Еврото ще се представи по-добре от долара през следващите 6 месеца

Бюджетните рестрикциии в Европа контрастират с отлагането им за след президентските избори в САЩ, посочва главният икономист на HSBC

13:07 | 21.02.12 г. 2

Еврото ще се представи по-добре от американския долар през следващите 6 месеца, след като държавите от еврозоната започнат да обуздават бюджетните си дефицити, смята главният икономист на HSBC Стивън Кинг.

По думите му нарастващата вероятност от допълнително вливане на ликвидност в САЩ, контрастираща с реалните усилия за орязване на бюджетните дефицити в Европа, предполага, че общата европейска валута ще се окаже по-силна в средносрочен план.

„Нашето мнение е, че еврото ще оцелее, и поради тази причина има солидна причина то да настъпва“, каза Кинг.

„Хубавото за еврото в момента е, че най-малкото се провежда дебат за бюджетните дефицити, държавния дълг и как те да бъдат поставени под контрол. В САЩ всичко това бе отложено за след края на президентската кампания“, добави той.

Икономистът посочи, че неуспехът на САЩ при вземането на мерки за бюджетния дефицит увеличава шансовете Федералният резерв да прибегне до пореден кръг от вливане на ликвидност.

Възможността за допълнително решение относно политиката за изкупуване на активи е „вероятно по-голяма в САЩ, отколкото в Европа и затова аз смятам, че е по-вероятно доларът да отслабне през следващите няколко месеца“, обоснова се той.

Кинг изтъква, че пазарите подценяват силата на най-добре представящите се държави в еврозоната. „Има късчета от еврото, които са много слаби, но има и парчета, които днес би трябвало да бъдат оценени високо, а именно германското“, подчертава той. „Ако помислите за това къде би се търгувала германската валута, това може би е 1,85 долара или 2 долара“, добавя Кинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:18 | 13.09.22 г.
fallback