fallback

Продажбите на дребно във Великобритания с изненадващо висок ръст през януари

Продажбите по интернет са достигнали 12% от всички продажби в Обединеното кралство

13:22 | 17.02.12 г.

Продажбите на дребно във Великобритания през януари са се повишили с 0,9% на месечна база и с 2% на годишна, сочат данни на британската Служба за национална статистика, цитирани от ВВС.

Данните са доста по-силни от прогнозите на голяма част от икономистите, като някои дори очакваха спад. Особено силни са продажбите на мебели и спортни стоки, тъй като купувачите са били изкушени от сериозните отстъпки.

Значението на днешните данни е още по-голямо, тъй като настоящиято увеличение надгражда ръста за декември от 0,6%.

„Всички сектори са регистрирали известен ръст на годишна база. Особено секторът на стоките за домакинството е нараснал от предишното си ниво, прекратявайки продължително свиване“, коментира Кейт Дейвис, ръководител на отдела в статистическата служба за продажбите на дребно във Великобритания.

„Най-важният двигател зад този ръст идва от сектора за продажби на дребно извън магазините (онлайн продажбите), но също и от магазините за хранителни стоки и облекло“, добави тя.

Някои икономисти обаче твърдят, че последните данни прикриват по-дълбоки проблеми. „Увеличението бе подхранено отчасти от силният месечен ръст от 4,8% в продажбите на стоки за домакинството, които изглежда се възстановяват след няколко месеца на спад“, смята Самюъл Тъмбс от Capital Economics.

„В по-общ план при нарастваща безработица, затягащи се кредитни условия и стеснени реални доходи обстановката за потребителите е все още тежка“, добави той.

Данните на статистическата служба показват, че продажбите през интернет са достигнали дял от 12% от общите продажби, докато през януари миналата година са били 9%.

Цените на дребно на годишна база пък са нараснали с 2,2%, което е най-бавен ръст от ноември 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:02 | 13.09.22 г.
fallback