fallback

Еврозоната върви към рецесия, в Италия тя вече е факт

Брутният вътрешен продукт на еврозоната се е свил с 0,3% на тримесечна основа в края на 2011 година

12:45 | 15.02.12 г.
Автор - снимка
Създател

Икономиката на еврозоната отново е на ръба на рецесията. Това показват експресните данни на Евростат за последното тримесечие на 2011 година. В същото време стана ясно, че третата по големина икономика във валутния съюз – Италия, вече е в рецесия.

Според статистическия институт брутният вътрешен продукт на 17-те страни от валутния съюз се е свил с 0,3 на сто на тримесечна основа през последната четвърт на миналата година. Условието за навлизане в техническа рецесия е да се отчетат две последователни тримесечия на свиване на икономиката.

Такава съдба е сполетяла Италия. Икономиката на страната се е свила с 0,7 на сто и вече официално е в рецесия.

На годишна база икономиката на еврозоната е нараснала с 0,7 на сто. За целия Европейски съюз увеличението е 0,9 на сто. Това е забавяне на темпа на ръст спрямо предходното тримесечие, когато увеличението бе съответно 1,3 и 1,4 на сто.

За цялата 2011 година брутният вътрешен продукт на еврозоната е нараснал с 1,5 на сто, а този на целия европейски съюз – с 1,6 на сто, показват предварителните данни на Евростат.

На този етап статистическата служба не разполага с данни за всички страни от ЕС. Сред държавите, които са подали своите експресни оценки, най-силен ръст на тримесечна основа има в Словакия (0,9%), Латвия (0,8%) и България (0,4%).

На обратния полюс са Португалия (-1,3%), Литва (-0,9%) и Естония (-0,8%).

Гърция е икономиката с най-голям спад на годишна база – 7 на сто, като липсват експресни оценки за последното тримесечие.

През последните три месеца на 2011 година в САЩ е отчетен ръст от 0,7 на сто на тримесечна база, а в Япония има спад от 1 на сто, припомнят от Евростат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:13 | 10.09.22 г.
fallback