fallback

Ръстът на продажбите на дребно в САЩ през януари е бил по-слаб от очакваното

Слабият резултат се дължи основно на спадовете при търговията с автомобили

17:34 | 14.02.12 г.

С по-малко от очакваното нараснаха продажбите на дребно в САЩ през януари.

Данни на търговското министерство на страната показват, че през миналия месец продажбите на дребно са се увеличили с 0,4 на сто спрямо декември. Анализатори, анкетирани от Ройтерс, обаче очакваха повишение от поне 0,7%.

Продажбите на дребно в САЩ без автомобилите, горивата и строителните материали са се повишили с 0,7% през януари на месечна база.

Продажбите на горива са се покачили с 1,4% през януари, което е най-висок ръст от март 2011 г. насам, показват още данните. Продажбите на електроника през миналия месец са регистрирали увеличение от 0,5 на сто.

Продажбите на автомобили и авточасти в САЩ са регистрирали спад от 1,1% за месеца. Също с толкова са се свили и онлайн продажбите.

Американското правителство ревизира леко надолу предварителните данни за продажбите на дребно през ноември и декември. Това показва, че американските потребители не са похарчили толкова, колкото се очакваше по време на празниците.

Това обаче не изглежда притеснително за някои анализатори. “Не мисля, че има нещо, което да поставя под съмнение възстановяването на американската икономика”, коментира Уейн Кауфман, главен анализатор в John Thomas Financial.

Страховете за възстановяването на икономиката на САЩ като че ли поизбледняха в последните седмици заради знаците за подобряване на пазара на труда и ускорения ръст на производството.

Въпреки това обаче влошаващата се обстановка в Европа остава основната заплаха за растежа на американската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:58 | 10.09.22 г.
fallback