fallback

Рязко свиване на японската икономика през четвъртото тримесечие

Свиването се дължи на спадналото външно търсене заради тройния шок от кризата в Европа, скъпата йена и наводненията в Тайланд, коментира анализатор

10:28 | 13.02.12 г.

Японската икономика се сви с 2,3% през четвъртото тримесечие на 2011 г. на годишна база, надхвърляйки сериозно очакванията на анализаторите за свиване от 1,4%, след като ръстът на курса на йената и наводненията в Тайланд се отразиха неблагоприятно на бизнеса, съобщи ВВС. На тримесечна база спадът е от 0,6%.

Данните са сериозен удар върху усилията на страната да се възстанови от земетресението и вълните-цунами приз март миналата година.

„Спадът в износа хвърля тежка сянка върху индустрията", заяви Мартин Шулц от изследователския институт Fujitsu.

Данните излизат на фона на опасенията за забавяне на световната икономика, не на последно място и заради продължаващата дългова криза в еврозоната. Кризата понижи доверието и потребителското търсене в Европа, която е ключов пазар за японските стоки.

Същевременно в някои от най-големите азиатски икономики като Китай и Индия също започнаха да се забелязват признаци на забавяне на ръста.

Освен всичко това, японските компании трябва да се справят и с високия курс на йената, поскпънала с над 7% спрямо американския долар от април миналата година. Освен че оскъпява японските стоки за чуждестранните купувачи, скъпата йена понижава и печалбите на износителите, когато прибират приходите си от чужбина в страната.

Наводненията в Тайланд пък засегнаха някои от най-големите японски индустриални компании, причинявайки за втори път през миналата година прекъсване на веригите за доставки.

„Това свиване се дължи на външното търсене. Износът намаля сериозно заради тройния шок от кризата в Европа, силната йена и наводненията в Тайланд“, заяви Хироаки Муто от Sumitomo Mitsui Asset Management. „За нещастие не можем да сме оптимисти за износа, защото азиатските икономики се забавят, а на САЩ ще е нужно време, за да се възстанови“, добави той.

Днешните данни излизат преди заседанието на японската централна банка, на което трябва да се реши каква ще бъде по-нататъшната монетарна политика.

Финансовата институция поддържа от известно време основния лихвен процент на историческото дъно от 0,1% и през последната година на няколко пъти интервенира на валутния пазар, за да отслаби курса на йената.

Според анализатори въпреки натиска върху банката да предприеме мерки за стимулиране на ръста, възможностите ѝ са ограничени. „Паричното предлагане вече достигна върхови нива“, предупреждава Шулц.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:39 | 01.09.22 г.
fallback