fallback

Ръст на фабричните поръчки в Германия

Бюджетните икономии в редица европейски страни са причина за пониженото търсене на германски стоки в региона

19:00 | 06.02.12 г.
Автор - снимка
Създател

През декември фабричните поръчки в Германия отбелязаха по-висок ръст от очакваното, подкрепени от силно търсене извън еврозоната, съобщава Bloomberg.

Фабричните поръчки, приравнени към сезонните отклонения и инфлацията, нараснаха с 1,7% спрямо ноември, когато отбелязаха спад от 4,9%, разкриват данни на германското министерство на икономиката, публикувани днес.

Икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, очакваха ръст от 1%.

„Твърде рано е да наречем това възстановяване“, казва Карстен Бързински, главен икономист на ING Group в Брюксел. „Въпреки това, ако не друго поне има търсене за 'Made in Germany', което да налива бензин в индустриалната машина и през 2012 г.“

През януари бизнес доверието в германската икономика нарасна до 5 месечен връх – знак, че най-голямата европейска икономика изглежда се справя сравнително добре в условията на криза и че може би ще успее да избегне дълбока рецесия.

В същото време правителството в Берлин и Международният валутен фонд (МВФ) понижиха прогнозата си за 2012 г., тъй като мерките за бюджетни икономии, предприети от редица европейски правителства, са причина за пониженото търсене на германски стоки в региона.

През декември търсенето на германски стоки в страните от еврозоната - основният експортен пазар за Федералната република - се е понижило с 6,8%, разкрива публикуваният днес доклад. Домашните поръчки бележат спад от 1,4%, докато поръчките извън еврозоната са се повишили с 12,3% - компенсирайки спада от 10% на същия показател през ноември.

През декември търсенето на инвестиционни продукти е нараснало с 2,8%, докато поръчките на потребителски стоки бележат ръст от 1,9%.

На годишна база през декември германските фабрични поръчки остават без промяна. Данните на икономическото министерство разкриват, че през четвъртото тримесечие на миналата година фабричните поръчки са се понижили с 1,4%, спрямо месеците юли – септември.

На 24 януари МВФ понижи прогнозата си за растежа на германската икономика през настоящата година с един процентен пункт до 0,3%, цитирайки нарастващата опасност от рецесия в региона.

Според президента на Bundesbank Йенс Вайдман, тази прогноза е прекалено „песимистична“. За 2012 г., базираната във Франкфурт централна банка прогнозира ръст от 0,6%.

„Наблюдаваме стабилизиране по всички фронтове“, казва Яна Майер, икономист на HSBC Trinkaus & Burkhardt AG в Дюселдорф. „Рискът за германската икономика се крие в това, че правителствата от еврозоната предприемат мерки за допълнителни бюджетни икономии“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:36 | 14.09.22 г.
fallback