fallback

Еврозоната все пак може да се размине с рецесията

Това, което наблюдаваме в еврозоната, може да не е рецесия, а просто много кратък период на спад, коментира анализатор

16:43 | 24.01.12 г. 3
Автор - снимка
Създател

Еврозоната все пак може да се размине с рецесията поради изненадващия ръст в сектора на услугите, компенсиращ продължаващото през януари свиване на производството, разкриват публикувани във вторник данни, цитирани от Ройтерс.

През януари индексът на мениджърските поръчки (PMI) на Markit, който се приема за индикатор на икономическия растеж, е нараснал до 50,4 пункта от 48,3 пункта през декември – най-високото ниво за последните 4 месеца. Средната прогноза на икономисти, участвали в проучване на Ройтерс, беше за 48,5 пункта, докато най-оптимистичната - за 49,5 пункта.

„Изглежда през октомври индексът е достигнал най-ниското си ниво и през последните 3 месеца е започнал да нараства. Три месеца могат да се приемат, като знак за промяна на посоката и ето защо започваме да се чувстваме малко по-уверени“, казва Крис Уилямсън, главен икономист на Markit.

„Така че това, което наблюдаваме в еврозоната, може да не е рецесия, а просто много кратък период на спад“, допълва той.

Анализатори, участвали в публикувано миналата седмица проучване на Ройтерс, прогнозираха, че през първата половина на годината еврозоната ще изпадне в умерена рецесия, като за 2012 г. свиването на икономиките на страните от валутния съюз ще достигне 0,3%.

През януари PMI за сектора на услугите се е повишил до 50,5 пункта от 48,8 пункта през декември – първото изкачване на индекса над 50 пункта (границата между свиване и растеж) от август 2011 г. Този резултат надхвърля както средната прогноза на анализаторите за 49 пункта, така и най-високата прогноза за 50 пункта.

Производственият PMI за месеца се е повишил до 48,7 пункта от 46,9 пункта през декември, надхвърляйки, както най-високата, така и средната прогноза на анализаторите за 47,3 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:20 | 03.09.22 г.
fallback