fallback

Германската икономика може да избегне зимната рецесия

Индексът на бизнес активността в индустрията на института Markit излезе на положителна територия за първи път от 4 месеца

12:49 | 24.01.12 г.

Германският производствен сектор се разширява през януари за пръв път от 4 месеца, сочи проучване на института Markit, цитирани от Ройтерс. Според агенцията това е пореден признак, че най-голямата икономика в Европа може да избегне зимната рецесия, предсказвана от анализатори.

Експресна оценка за индекса на бизнес активността в германската индустрия на Markit показва, че той е скочил до 50,9 пункта от 48,4 пункта през декември 2011 г., надхвърляйки очакванията на наблюдателите с лекота.

„Това е силен показател за Германия и отразява част от нарастващия оптимизъм, който виждаме на финансовите пазари и който захранва реалната икономика“, заяви икономистът в института Крис Уилямсън. „Сега вече опасенията за бъдещето са по-малко, отчасти заради отговора на начина, по който действат политиците“, добави той, отбелязвайки масовото предлагане на евтини кредити от страна на Европейската централна банка към кредитните институции от еврозоната като особено успешна мярка.

През януари президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че операцията от декември по отпускането на финансиране за банките с 3-годишен срок е имала благотворно отражение и върху реалната икономика, и за успокояване на правителствата и пазарите на държавни облигации.

Данните за бизнес активността предполагат, че германската икономика може да изненада с ръст и да опровергае анкетата на Ройтерс сред икономисти, проведена по-рано през януари, която прогнозира слаба зимна рецесия, последвана от умерен ръст през второто тримесечие.

Уилямсън все още е предпазлив по отношение на свиването на новите поръчки, чийто индекс остава за 7-ми пореден месец под границата от 50 пункта, отделяща ръста от спада.

Германия като цяло демонстрира устойчивост на проблемите, заливащи останалата част от еврозоната, тъй като финансовото благоразумие, стабилното търсене на висококачествените ѝ продукти и високата конкурентоспособност ѝ помагат да устои на тежката икономическа среда в световен мащаб. Съобщението на Markit е поредният белег, че страната преодолява дълговата криза в еврозоната много по-леко от останалите.

По-рано през януари бе публикувано и проучване на бизнес очакванията на Центъра за изследване на европейската икономика (ZEW), което показа изненадващ оптимизъм и рекорден ръст, което предполага, че германската икономика може би е достигнала повратната точка след лекото свиване в края на миналата година.

Съставният индекс на бизнес активността, който включва и услугите, е нараснал до 54 пункта през януари, като това е най-високото му ниво от юни 2011, показва експресната оценка.

„Ако тези числа се задържат и през февруари, ще може да се избегне свиването през първото тримесечие, а по този начин - и техническата рецесия“, посочи Уилямсън. „Ако индексът пък се задържи на настоящото си ниво през следващите 2 месеца, това ще отговаря на ръст от 0,5% на тримесечна база през първите 3 месеца на годината“, изтъква той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:59 | 07.09.22 г.
fallback