fallback

Еврото поскъпна рекордно от началото на годината

Положителните новини около споразумението между Гърция и частните кредитори дадоха тласък на общата европейска валута

17:29 | 23.01.12 г. 5

Американският долар удължи загубите си спрямо еврото, тласкайки общата европейска валута до най-високото ѝ ниво през тази година благодарение на нарастващите очаквания за споразумение между Гърция и кредиторите ѝ и на положителните новини за европейските банки, съобщи MarketWatch.

Курсът на еврото се повиши до 1,3026 долара за евро от 1,2936 долара за евро при търговията в Северна Америка в късните следобедни часове в петък. Курсът при затваряне не е бил над 1,30 долара за евро от края на декември 2011 г.

Американският индекс DXY, който следи представянето на долара спрямо кошница от 6 валути, се понижи с 0,52% до 79,743 пункта.

Частните кредитори на Гърция предложиха да поемат загуби от 65-70% от стойността на притежаваните от тях ценни книжа, съобщиха медии, като се позоваха на думи на водещия преговарящ от страна на кредиторите – Чарлз Далара, управляващ директор на Института за международни финанси.

„Риск апетитът нарасна на фона на съобщенията за напредък в преговорите за замяна на гръцкия дълг и преди днешното заседание на министрите на финансите на държавите от еврозоната“, заяви Марк Чандлър, ръководител на отдела за глобални валутни стратегии в Brown Brothers Harriman. „Вследстиве на това еврото тръгва нагоре“, добави той.

Анализатори забелязаха и съобщенията, че Германия и Франция може да се опитат да облекчат новите изисквания за капиталова адекватност на банките, за да се избегне задълбочаване на банковата криза в Европа, макар впоследствие те да бяха отречени от еврокомисаря за вътрешния пазар и услугите Мишел Барние.

Технически модели също влязоха в действие, принуждавайки част от брокерите да променят залозите си, че еврото ще продължи да поевтинява.

Доларът леко напредна спрямо японската йена, поскъпвайки с 0,1% до 77,0350 йени за долар при 76,90 йени за долар в петък. Еврото поскъпна спрямо йената с 1,3% до 100,3850 йени за евро при 99,50 йени за евро в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:38 | 31.08.22 г.
fallback