fallback

Петролът и златото със спад на фона на рязко поскъпване на еврото

Единната валута спечели от доверието, което инвеститорите показаха към Испания

23:08 | 19.01.12 г. 1
Автор - снимка
Създател

Цените на златото и петрола записаха понижение в днешната търговска сесия. Това се случи на фона на рязкото поскъпване на еврото, което се наблюдава от началото на седмицата.

Лекият суров петрол с доставка през февруари поевтиня с 0,2 на сто, за да приключи сесията при 100,39 долара за барел. Понижението дойде въпреки данните за увеличение на петролните запаси в САЩ през последната седмица.

Доста силен спад на борсата в Ню Йорк записа цената на природния газ. Суровината изгуби 6,1 на сто до 2,32 долара за милион британски термални единици, което е деветгодишно дъно за котировките.

Цената на златото се понижи с 0,3 на сто на борсата в Ню Йорк, като цената на февруарските фючърси приключи търговията при 1 654,50 долара за тройунция. Така металът прекъсна серията си от два последователни дни на ръст.

В основата на поевтиняването на суровините стои отстъплението на щатския долар срещу еврото. През последните дни единната валута набра сила и само днес поскъпна с над процент спрямо долара. След като в сряда двойката се търгуваше на ниво 1,2850 EUR/USD, днес котировките достигнаха 1,2950 долара за евро.

Преди едва седмица единната валута се движеше на най-ниското си ниво от близо година и половина при 1,2650 долара за евро.

За силата на еврото допринесоха както позитивни новини за успешния аукцион, който днес проведе испанското правителство и слуховете, че преговорите между Гърция и кредиторите на страната ще постигнат положителен резултат, както и спекулациите за нов кръг вливане на ликвидност от страна на Федералния резерв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:30 | 04.09.22 г.
fallback