fallback

Путин: Русия е на трето място в света по ръст на БВП и валутни резерви за 2011 г.

Страната е водеща по бюджетен баланс, а инфлацията се е забавила до най-ниското си темпо от 20 години, изтъкна руският премиер

16:23 | 12.01.12 г. 20

Ръстът на брутния вътрешен продукт на Русия за 2011 г. е достигнал 4,2%, а ръстът на промишленото производство – 4,7% и по положителната промяна в тези показатели Русия е съответно на 3-то и 4-то място сред водещите икономики в света, заяви руският премиер Владимир Путин на заседание на правителството, цитиран от РИА Новости. 

„Помолих нашите колеги да подготвят статистика, а те използваха следните източници – Международния валутен фонд, Европейската комисия, Global Insight, нашите Росстат и министерството на икономическото развитие. Помолих да сравнят, да направят сравнителна характеристика на показателите за основните световни икономики и руската икономика ... По ръст на БВП заемаме 3-то място сред водещите световни икономики“, каза Путин.

Той посочи, че Русия отстъпва само на Китай, където ръстът на БВП е 9,5%, и на Индия  - 7,8%. Руският премиер добави, че в еврозоната ръстът на БВП за 2011 г. е едва 1,5%, а в САЩ – 1,6%.

Той изтъкна, че по ръст на промишленото производство Русия се намира на четвърто място, отстъпвайки на Китай, Индия и Германия. В Германия ръстът на промишленото производство е 7,2%, но в еврозоната като цяло е 3,2% - по-нисък от руския показател, отбеляза Путин.

Инфлацията в Русия за 2011 г. се е забавила до 6,1%, като това е най-ниското ѝ ниво за последните 20 години, каза още той.

Валутните резерви на страната в края на 2011 г. надхвърлят 500 млрд. долара, като по този показател страната е на 3-то място в света, обяви руският премиер. РИА Новости припомня, че руските резерви в злато и валута са достигнали рекордна стойност в началото на август 2008 г. - 598 млрд. долара, като оттогава са се понижавали до 376 млрд. долара.

Руският бюджет е приключил 2011 г. с излишък в размер на 0,8% от БВП на страната, посочи Путин. „По бюджетен дефицит, трябва да кажа, заемаме водещото място. Навсякъде има дефицит, и то забележим. Ние имаме излишък от 0,8%, почти 1% от БВП плюс“, подчерта той.

През 2011 г. руското министерство на финансите многократно коригираше прогнозата за дефицит в държавния бюджет, като първоначално бе заложен дефицит от 3,6%. Година по-рано руският бюджетен дефицит бе 4% от БВП.

Руският премиер отбеляза, че страната трябва да създаде не по-малко от 25 млн. работни места. „Това е наша ключова задача за следващите няколко години, моля това да не се забравя, а бюджетната ни политика трябва да бъде формулирана в тази посока“, категоричен бе той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:30 | 11.09.22 г.
fallback