fallback

Еврото отскочи и се върна над 1,30 EUR/USD

Добрите данни от САЩ и Германия връщат рисковите настроения, смятат анализатори

20:30 | 03.01.12 г.
Автор - снимка
Създател

Американският долар продължава понижението си срещу еврото от вчера, като днес губи още около процент от стойността си спрямо единната валута.

Като основна причина за отстъплението на зелените пари анализатори, цитирани от MarketWatch, посочват завръщането на рисковите апетити на фона на добрите икономически новини от Германия и САЩ.

Днес еврото напредва до 1,3055 EUR/USD, след като вчера двете валути се разменяха по 1,2930 долара за евро. В същото време доларовият индекс „изтрива” 0,75 на сто от стойността си до 79,60 пункта.

Единната валута ускори ръста си днес след данните за ръст на производствената активност в САЩ през декември. От Института за управление на доставките показаха нарастване на показателя до 53,9 пункта, което е най-високото му ниво от юни насам.

По-ясни данни за най-голямата икономика се очакват в петък, когато ще бъдат публикувано нивото на безработица през декември.

Доста позитивни новини в тази насока дойдоха от Германия, където през декември безработицата се е свила до 6,8 на сто след значителен спад на броя на търсещите работа.

През следващата седмица с голям интерес се очаква първата редовна среща на ръководството на ЕЦБ, от която трябва да стане ясно какви са намеренията на институцията след безпрецедентните мерки за увеличаване на ликвидността от миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:15 | 07.09.22 г.
fallback