fallback

Производствената активност в еврозоната продължава да се свива

Очевидно промишленото производство в еврозоната преминава през нова рецесия, твърди главният икономист на института Markit

11:01 | 03.01.12 г.

Производствената активност в еврозоната през декември остава за пети пореден месец под линията, разделяща спада от ръста, но показва известно подобрение в сравнение с предходния месец, показва изследване на института Markit, цитирано от ВВС.

По окончателни данни индексът на бизнес активността в промишленото производство в еврозоната достигна 46,9 пункта през декември, след като през ноември удали 28-месечно дъно от 46,4 пункта.

Показател под 50 пункта показва свиване, докато над 50 бележи ръст.

От Markit посочват, че ръстът в промишленото производство през последното тримесечие на миналата година е най-слабият от средата на 2009 г. насам. 

„Промишленото производство в еврозоната очевидно преминава през нова рецесия“, заяви главният икономист в института Крис Уилямсън. „Макар степента на свиване да се понижи леко през декември, изглежда производството в региона на общата валута е намаляло с 1,5% на тримесечна база през последните 3 месеца на 2011 г.“, добави той.

От института подчертаха, че през декември нивото на производство и новите поръчки са намалели във всички 17 държави-членки на еврозоната.

Най-висок е индексът на производствена активност в Австрия с 49 пункта, следван от Франция с 48,9 пункта и Германия с 48,4 пункта.

Най-сериозно е свиването в Италия, Гърция и Испания. В Гърция индексът е достигнал 42 пункта, в Испания – 43,7 пункта, а в Италия – 44,3 пункта.

От Markit изтъкват особено резкия спад в испанската промишленост, където новите поръчки намаляват за 8-ми пореден месец.

Изследването показва още, че входящата производствена инфлация в еврозоната се е забавила за трети пореден месец.

„Европейските производители в момента до голяма степен отстъпват позиции и са изправени пред сериозни предизвикателства, след като вътрешното търсене понесе удар от по-стегнатата фискална политика в региона, подтиснатата сила на потребителските разходи и увеличеното напрежение около националните дългове, които водят до затегната кредитна среда и смут на финансовите пазари“, заяви Хауърд Арчър от IHS Global Insight.

От изследователската компания смятат, че последните данни за бизнес активността осигуряват „значителна подкрепа“ за каузата на Европейската централна банка за ново понижаване на лихвените проценти през следващите няколко месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:46 | 10.09.22 г.
fallback