fallback

Бюджетният дефицит на Испания ще надхвърли 8%

Правителството одобри пакет от мерки с икономии за 2012 г. на стойност 8,9 млрд. евро

16:59 | 30.12.11 г. 1

Бюджетният дефицит на Испания през 2011 г. ще надхвърли 8% от брутния вътрешен продукт на страната, което е доста над поставената цел от 6%, съобщи Ройтерс, като се позова на оценка на новото правителство на страната.

„Цифрата е доста над прогнозираната и над това, към което се стремеше предишното правителство“, заяви испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария, цитирана от AFP. През 2010 г. бюджетният дефицит достигна 9,2% от БВП.

Междувременно стана ясно, че правителството е одобрило пакет от мерки за строги икономии за 2012 г. на стойност 8,9 млрд. евро.

„Изправени сме пред извънредна и неочаквана ситуация, която ни принуждава да предприемем извънредни и неочаквани мерки“, посочи Де Сантамария.

През декември испанският премиер Мариано Рахой заяви, че разходите в бюджета за 2012 г. ще бъдат намалени с 16,5 млрд. евро.

От правителството обявиха също, че ще увеличат временно част от ставките по данъците, включително за онези, които получават най-високи доходи. Според оценките на правителството тези увеличения ще доведат до ръст на приходите в хазната с 6 млрд. евро.

През 2012 г. често се спекулираше, че Испания ще бъде принудена да се обърне към международните кредитори в лицето на Европейския съюз и Международния валутен фонд за финансова помощ.

Според прогнозите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие през тази година ръстът на БВП ще бъде 0,9%, а през 2012 г. - 1,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:49 | 12.09.22 г.
fallback