fallback

Водещ швейцарски показател дава сигнал за по-сериозно икономическо забавяне

Индексът KOF е паднал до над двугодишно дъно

16:52 | 28.12.11 г.

Швейцарският показател KOF на Агенцията за икономически проучвания, който насочва прогнозите за икономическото развитие през следващите 6 месеца, се понижи през декември до най-ниското си ниво от над 2 години, добавяйки признаци за задълбочаване на икономическото забавяне, съобщи Bloomberg, като се позова на съобщение на Икономическия институт в Цюрих.

Индексът се понижи до 0,01 пункта от ревизираните към минимално понижение 0,34 пункта през ноември. Това е най-ниското му ниво от август 2009 г., а прогнозите на анализаторите бяха за понижение до 0,23 пункта.

Износно ориентираната швейцарска икономика постепенно забавя темпо, след като дълговата криза в еврозоната и високият курс на швейцарския франк спъват продажбите зад граница.

На 13 декември правителството на страната понижи предвижданията си за ръста през 2012 г. до 0,5% от 0,9% при предишната прогноза, а през декември швейцарската централна банка заяви, че „значителното поскъпване на швейцарския франк през лятото натежава силно“ върху икономиката.

„Икономическият ръст на годишна база върви към стагнация през първите месеци на 2012 г.“, се посочва в съобщението.

Част от анализаторите обаче очакват това да бъде временно явление. „Швейцарската икономика ще отскочи през второто тримесечие на 2012 г.“, смята Ралф Вийденман, главен икономист във Vontobel Asset Management Ltd. в Цюрих, чиито предвиждания са за ръст от 0,7% на брутния вътрешен продукт догодина. „Очаквам финансовата криза в еврозоната да отмине и това ще помогне на износа“, добави той.

Прогнозата на правителството от този месец, според която през втората половина на 2012 г. икономиката ще вдигне оборотите, а ръстът ще се ускори до 1,9% през 2013 г., подкрепена от износа, вътрешното търсене и строителството, подкрепя мнението на анализатора. Няма никакви сигнали за „икономически спад, подобен на онзи от края на 2008 г.“ след краха на Lehman Brothers Inc., става ясно от документа.

Обвързването на курса на швейцарския франк с този на еврото, при което швейцарската валута не може да падне под 1,20 франка за евро, „осигури на компаниите стабилност и здрава среда за планиране“, заяви пред швейцарския вестник Neue Zuercher Zeitung Мари-Габриел Инайхен-Флайш, председател на Държавния секретариат по икономическите въпроси. Тя добави, че икономиката има нужда от курс между 1,35 и 1,40 франка за евро, за да се върне към нормален работен ритъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:13 | 13.09.22 г.
fallback