fallback

Индустриалното производство в Япония със спад от 4% на годишна база

Скъпата йена, слабото световно търсене и наводненията в Тайланд са с основна заслуга за неблагоприятния резултат

10:42 | 28.12.11 г.

Японското индустриално производство регистрира спад от 4% през ноември на годишна база, потискано от силната йена, слабото търсене в световен мащаб и наводненията в Тайланд, които принудиха мнозина доставчици да спрат производствените мощности, съобщи ВВС, като се позова на данни на японското министерство на икономиката, търговията и индустрията.

Данните бяха оповестени едва няколко дни, след като правителството обяви, че очаква свиване на икономиката през настоящата година с 0,1%, след като предишната прогноза бе за ръст от 0,5%.

Анализатори обаче очакват ръст на производството през следващите няколко месеца.

„Наводненията в Тайланд доведоха до прекъсване на веригите за доставки на компаниите, които произвеждат необходимите части за автомобилите, компютри и харддискове“, заяви Масаки Кано, старши икономист в японския филиал на JP Morgan Securitie.

„Това е временен спад, тъй като производителите очакват възстановяването на производството през следващите 2 месеца да се ускори, тъй като по-голямата част от въздействието на наводненията вече е преодоляна“, добави той.

Курсът на йената достигна нива, при които износителите твърдят, че стоките им стават неконкурентноспособни и прекалено скъпи за купувачите от чужбина.

Продължаващите икономически проблеми в еврозоната бяха определени през миналата седмица от управителя на японската централна банка Масааки Ширакава като оставаща заплаха за икономиката на страната.

Анализаторите очакват спадът в индустриалното производство да допринесе за влошаване на положението.

„Японският брутен вътрешен продукт през четвъртото тримесечие на 2011 г. отново ще бъде слаб след рязкото излизане от рецесията през третото тримесечие“, заяви Раджив Бисвас от IHS Global Insight.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:58 | 28.08.22 г.
fallback