fallback

Юанът с връх за всички времена спрямо долара

Основният курс на китайската централна банка и ясните ѝ сигнали, че няма да допусне обезценяването на местната валута, са в основа на ръста

13:51 | 26.12.11 г.

Юанът достигна рекордно висок курс спрямо долара, воден от по-силния курс на китайската централна банка за деня, като се очаква да надхвърли 4-процентовия си ръст за годината, съобщиха брокери, цитирани от Ройтерс.

Очакванията са китайската валута да остане на тези  нива или да поскъпне леко през настоящата седмица и да приключи годината на нива около 6,30 юана за долар.

Очаква се курсът му да се повишава през 2012 г., тъй като Китай продължава да постига голям търговски излишък въпреки забавянето на износа и благодарение на натиска от САЩ за поскъпването на китайската валута, за да се балансира двустранната търговия, смятат брокерите.

Вероятно обаче ръстът на курса на юана ще се забави до около 3% през 2012 г., като по-голямата част от този ръст се очаква през втората половина на годината, тъй като Китай може да поддържа курса относително стабилен през първата половина, за да прецени влиянието на дълговата криза в еврозоната, добавят те.

„Напоследък централната банка обяви висок централен курс и наля долара на пазара чрез държавните банки, давайки на пазара ясен сигнал, че правителството няма да позволи юанът да се обезцени“, заяви брокер в голяма китайска банка в Шанхай.

„Но централната банка явно не бърза да позволи на юана да поскъпне на фона на световната икономическа несигурност вследствие на дълговата криза в еврозоната. Така че юанът вероятно ще остане около настоящите си нива през следващите месеци“, добави той.

В спотовата търговия юанът се разменя около 6,33 за долар, сред като достигна максимална стойност за всички времена при 6,3287 юана за долар, а при затварянето в петък се търгуваше на около 6,3364 за долар.

Предишният му връх бе регистриран на 16 декември при 6,3284 за долар.

Основният курс на китайската централна банка за деня е 6,3167 юана за долар при 6,3209 в петък и близо до рекордния фиксинг от 6,3165.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:21 | 20.08.22 г.
fallback