fallback

Китай и Япония планират споразумение за разплащане в национални валути

Японската банка за международно сътрудничество ще емитира облигации в юани в Китай, а Япония ще закупи китайски държавни облигации

13:28 | 26.12.11 г. 4

Китай и Япония разкриха, че планират да насърчат директна обмяна на своите валути в опит за намаляване на разходите на компаниите и насърчаване на двустранната търговия, съобщи ВВС.

Споразумението ще позволи на компаниите директно да обменят юани за йени и обратно. В момента бизнесът в двете държави купува долари, преди да ги обърне в желаната валута.

Това е поредната стъпка по отношение на по-силната международна роля, която Китай желае за юана.

„Като се има предвид огромния обем на търговския оборот между двете най-големи азиатски икономики, това споразумение е много по-значимо, отколкото останалите договори, които Китай е подписал с други държави“, заяви Жън Сиенфан от  IHS Global Insight пред Bloomberg.

Китай е най-големият търговски партньор на Япония. Според Японската асоциация за външна търговия търговският оборот между двете държави през 2010 г. е бил на стойност 26,5 трилиона йени (339 млрд. долара).

Плановете бяха оповестени по време на посещението на японския министър-председател Йошихико Нода в Китай след срещата му с премиера на страната Уън Дзябао.

Двамата държавни лидери са се споразумели също да позволят на Японската банка за международно сътрудничество да емитира облигации в юани в Китай и това е първи път, в който подобно нещо се разрешава на чужда правителствена организация.

Същевременно Япония обяви, че иска да закупи китайски държавни облигации, а ходът се възприема от анализаторите като взаимоидгоден за двете държави.

„Чрез приемането на китайски облигации като част от официалните резерви в чужда валута Япония ги окачествява като инвестиционен актив“, смята Такуджи Окубо от токийския филиал на Societe Generale. „Това би трябвало да насърчи японските частни инвестиции в китайски държавни облигации, както и в облигации, емитирани в други валути на развиващи се азиатски икономики. Подобно развитие би трябвало да помогне за увеличаването на валутната търговия в Япония“, добави той.

Според него по този начин Китай ще отвори допълнително финансовите си пазари. Споразумението „е манифест за едно по-високо ниво на ангажираност от страната на Китай към реформата на отваряне, която ще осигури допълнително доверие за продължаващия експеримент с търговия на юана срещу чужди валути“, смята Окубо.

Освен насърчаване на двустранните бизнес връзки, Китай и Япония обявиха, че са постигнали напредък и по споразумението за свободна търговия с Южна Корея, което се очаква да увеличи търговията между трите държави. „По отношение на споразумението за свободна търговия между Япония, Китай и Южна Корея постигнахме значителен напредък за ранния етап на преговорите“, заяви Нода.

Китай натиска за ускоряване на преговорите, особено след като Япония показа сериозен интерес за участие в споразумението за тихоокеанско партньорство, инициирано от САЩ и с участието на Австралия, Бруней, Чили, Малайзия, Нова Зеландия, Перу, Сингапур и Виетнам. Целта на споразумението е да премахни митата и останалите препятствия пред търговията, услугите и инвестициите между държавите-членки, за да бъде стимулиран растежът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:22 | 12.09.22 г.
fallback