fallback

Руската централна банка свали лихвата по финансирането, но вдигна по депозитите

Сближаването на лихвените проценти трябва да помогне за ограничаване колебанията на лихвите на паричния пазар, посочват от банката

12:03 | 23.12.11 г.

Руската централна банка реши да понижи от 26 декември лихвата по рефинансирането с 0,25 процентни пункта до 8% годишно, се посочва в нейно съобщение, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Освен това банката понижава лихвените проценти по отделни операции за отпускане на ликвидност и повишава с 0,25 процентни пункта лихвите по фиксираните депозити.

„Решението е взето с отчитане на оценката за инфлационните рискове и рисковете за стабилността на икономическия ръст, включително рисковете, обусловени от запазването на неопределеността в развитието на външноикономическото положение“, отбелязват от финансовата институция.

„Осъществяваното с настоящото решение сближаване на лихвените проценти по отпускане и абсорбиране на ликвидност от руската централна банка е неутрално от гледна точка на провежданата парично-кредитна политика. То трябва да помогне за ограничаване на волатилността на лихвените проценти на паричния пазар“, пише в съобщението.

От финансовата институция припомнят, че годишното темпо на ръст на потребителските цени за миналия месец е запазило тенденцията към забавяне и към края на декември достига 6,4%.

„Като се вземе под внимание прехвърлянето на повишаването на цените и тарифите за средата на 2012 г., руската централна банка очаква значително забавяне на годишното темпо на инфлацията в началото на следващата година, но при вземането на решенията в областта на парично-кредитната политика ще отчита временния характер на този ефект и ще се ориентира към средносрочните прогнози за инфлацията. При това затягането на парично-кредитните условия през септември в резултат на дефицита на ликвидност в банковия сектор ще подпомогне достигането на целите за инфлацията през следващата година“, добавят оттам.

Отчитайки настоящите вътрешни и външни макроикономически тенденции, руската централна банка намира нивото на лихвените проценти на паричния пазар за приемливо за осигуряване на баланса между инфлационните рискове и рисковете от забавяне на икономическия ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:11 | 10.09.22 г.
fallback