fallback

Италианската икономика се сви повече от очакваното през третото тримесечие

Ръстът в износа не успя да компенсира намаляването при потребителските разходи и инвестициите

12:44 | 21.12.11 г.

Италианската икономика се сви през третото тримесечие, давайки знак, че страната може да навлезе в 5-тата си рецесия от 2001 г. насам, докато правителството на премиера Марио Монти очаква одобрението на новите мерки за строги икономии. Те също биха могли да натежат върху ръста, пише Bloomberg, като се позова на данни на италианския статистически институт Istat.

Брутният вътрешен продукт на страната е намалял с 0,2% през третото тримесечие спрямо второто, когато регистрира ръст от 0,3%, сочат окончателните данни на Istat.

Това е първото тримесечно свиване на италианската икономика от последното тримесечие на 2009 г., а предварителните очаквания на анализаторите бяха за спад от 0,1%.

На годишна база италианската икономика се е разширила с 0,2%, добавят от института, като предварителните прогнози бяха за ръст от 0,4%.

Потребителските разходи са се свили с 0,2% на тримесечна база, а инвестициите са намалели с 0,6%. Износът обаче нараства с 1,6% на тримесечна база при спад на вноса с 1,1%.

Поръчките в индустрията се понижиха през октомври с 1,6% на месечна база, а произведените промишлени стоки намаляха с 0,9%. През същия месец безработицата достигна 17-месечен връх от 8,5%, като при младежите безработните достигнаха 29%.

През миналата седмица организацията на италианските работодатели Confindustria прогнозира, че БВП ще се свива до втората половина на 2012 г., като спадът ще достигне 1,6% за следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:34 | 28.08.22 г.
fallback