fallback

Бизнес климатът в Германия се подобрява през декември

Германската икономика изглежда успешно се противопоставя на забавянето в Западна Европа, коментира президентът на института Ifo Ханс-Вернер Зин

13:03 | 20.12.11 г.

Доверието на германския бизнес нарасна през декември, опровергавайки очакванията за спад и подчертавайки устойчивостта на най-голямата икономика в Европа към дълговата криза, забавила ръста в други държави-членки на еврозоната, съобщи Ройтерс, като се позова на данни на германския институт за бизнес изследвания Ifo.

Месечното проучване на института в 7 000 германски компании през декември сочи, че индексът на бизнес климата е нараснал до 107,2 пункта при 106,6 пункта през ноември, което е най-голям месечен ръст от февруари. Очакванията на анализатори, анкетирани от Ройтерс, бяха за спад до 106,1 пункта. 

„Германската икономика изглежда успешно се противопоставя на забавянето в Западна Европа. Това предвещава хубави неща за Коледа“, заяви президентът на Ifo Ханс-Вернер Зин, цитиран в съобщение на института.

Подиндексът за бизнес очакванията също регистрира ръст до 98,4 пункта от 97,3 пункта през предходния месец, което е най-силно представяне от юли 2010 г. и доста над прогнозите за спад до 97 пункта.

Изненадващо силните данни на Ifo съвпаднаха с данните на института GfK, публикувани по-рано днес, които показват, че потребителският дух остава стабилен, опровергавайки прогнозите за спад, след като очакванията за приходите и мненията за икономиката се подобряват.

Вътрешното търсене помогна на германската икономика да постигне ръст от 0,5% през третото тримесечие, но настроението на инвеститорите оттогава се понижи, подхранвайки очаквания за рязък спад с навлизането в новата година.

Опасенията бяха подкрепени по-рано през декември, когато изследване показа, че германското производство се е свило за трети пореден месец през декември, а Ifo понижи наполовина прогнозата си за ръста през 2012 г. до скромните 0,4%.

Много икономисти очакват поне едно тримесечие на свиване на германската икономика през следващата година, след като световното търсене се понижи, а дълговата криза в еврозоната засяга ключовите пазари за германския износ.

Част от анализаторите реагират предпазливо на последните данни на Ifo. “Забележете, че средният комбиниран показател на индекса на бизнес климата показва малко по-ниско ниво от третото тримесечие, което показва до известна степен по-слаб ръст на брутния вътрешен продукт през четвъртото тримесечие“, заяви икономистът Виола Щорк от Helaba.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:20 | 13.09.22 г.
fallback