fallback

Шведската централна банка понижи ключова лихва заради икономическото забавяне

Лихвата по репо сделките ще бъде задържана на ниско ниво и догодина, а при отслабване на инфлационния натиск ще бъде повишавана постепенно

12:13 | 20.12.11 г. 1

Централната банка на Швеция обяви, че ще понижи лихвата по репо сделките с 0,25 процентни пункта до 1,75%, като ще я задържи ниска и през следващата година, съобщи MarketWatch.

От банката посочиха, че слабостта в еврозоната има „забавящ ефект“ върху шведската икономика, но спадът в поръчките за шведските износители се очаква да бъде „много по-слаб през следващата година“.

В съобщението пише още, че когато инфлационният натиск отслабне, лихвата по репо сделките ще трябва да бъде повишена „постепенно“.

От финансовата институция понижиха и прогнозите си за ръста на брутния вътрешен продукт на страната до 1,3% през 2012 г. от 1,5% в досегашната прогноза и до 2,3% от 2,4% за 2013 г.

Оттам добавиха, че прогнозата е изключително несигурна и може да се наложи допълнително намаляване на репо лихвата, ако финансовите проблеми в еврозоната се отразят още по-тежко на шведската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:15 | 08.09.22 г.
fallback