IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът измести златото като безопасна инвестиция

"Безопасността" на долара обаче се дължи повече на статута му на световна резервна валута, отколкото на "розовите" перспективи пред икономиката на САЩ

08:10 | 19.12.11 г. 21
Доларът измести златото като безопасна инвестиция

И през миналата седмица настроенията в Европа продължиха да се влошават, което се оказа добре дошло за долара, но потопи цената на златото до най-ниското й ниво от септември насам, пише The Financial Times.

Зелените пари успяха да изместят жълтия метал като безопасна инвестиция тази година. Доларовият индекс, който измерва долара спрямо кошница от шест основни валути, се покачи до най-високото си ниво от януари през миналата седмица.

Така инвеститорите изразиха разочарованието си от незадоволителните резултати от срещата на върха на Европейския съюз (ЕС), отбелязва изданието.

На този фон цената на златото изтри 8,8% до почти тримесечно дъно – 1 560 долара за тройунция. Това повдигна въпроса дали бичият пазар на златото вече не е към своя край.

„Последните спадове на цената на златото ще разочароват много инвеститори“, коментира Рос Норман от Sharps Pixley. "Златото очевидно не успя да запази основната си роля на убежище“, допълни той.

„Американският долар вече е предпочитан от инвеститорите актив“, посочва се и в анализ на Morgan Stanley. Това обаче не се дължи на „розовите“ перспективи пред икономиката на САЩ, а на статута му на световна резервна валута, посочват анализаторите.

Очаква се доларът да започне да поевтинява на валутните пазари заради последните позитивни новини от Щатите, тъй като пазарните играчи вероятно ще се полакомят за по-рискови активи.

Анализаторите посочват още, че резкият спад на цената на златото не е преоценка от страна на инвеститорите.

Проблемите на благородния метал отразяват натиска върху финансовата система. Банките се опитват да „изчистят“ балансите си до края на годината, а редица фондове търсят кеш, за да се разплатят с инвеститорите, които излизат от тях.

Анализатори на валутния пазар прогнозират, че през следващите месеци опасенията за еврозоната ще гарантират, че доларът ще остане силен срещу другите валути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 2
rogers
преди 12 години
Ало конспиратора - навит ли си да ми дадеш едно кило злато назаем без лихва и след пет години да ти върна пак едно кило злато?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 6
Патилан
преди 12 години
"Американският долар вече е предпочитан от инвеститорите актив, посочва се и в анализ на Morgan Stanley. Това обаче не се дължи на розовите перспективи пред икономиката на САЩ, а на статута му на световна резервна валута......."Казал го е Morgan Stanley, а дали така мислят императора Путин и Китай...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 5
Патилан
преди 12 години
Поредната манипулативна статия......купувайте пресован памук с мастило...това набиват в главите на зомбираното стадо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 7
Патилан
преди 12 години
Цветелина Бориславова: Не се притеснявайте за депозитите!Левът е фиксиран към еврото, успокои банкерката..И в Брюксел успокоиха топката и казаха: Спокойно еврото е фиксирано към лева... ........и кръгът се затвори без да се разпука леда господа съдебни заседатели/Остап Бендер/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Когато говорим за пари. Днешните пари са само една фикция, въздух под налягане, балон пред спукване, надут от лихвата. Лихвата е кражба, защото тя не е доход за извършена полезна работа, а възнаграждение за лентяйство. Лихвите не само са нетрудов доход, но преди всичко това са липсващите пари за заплати на работниците, за подобри условия на труд и т.н. Има разлика между истинските пари, основани на реалните стоки и днешната система, основана на лихвата. Не може да оприличава едната система, тази на истинските пари, изразена в реални стоки, с тази на лъжливите пари, които се намират в празните кратуни на банкерите и елита. Историята на пари познава: медни монети, дървени плочки, жетони за бензин, ваучери за храна, биткойн и какви ли не други измишльотини всички те с по-голяма стойност: от пресования памук с малко мастило по него наречено американски долар или евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Намираме се на прага на нова епоха. Епоха в която, Познанието се увеличава с шеметна скорост, а информацията се разпространява мигновенно. Нови открития освобождават, все повече и повече хора от бремето на физическият труд и им дават възможност да упражняват своето мислене. Парите губят своето значение, за сметка на знанията. Хората притежаващи контрола върху парите, губят своята власт и полагат неистови усилия да се задържат на върха с цената на превръщането на милиарди хора в роби, роби на паричната система контролирана от Печатарите. От нас зависи дали ще се възползваме от Знанието за да отхвърлим властта на Парите и тези които ги контролират.Глупавите винаги ще бъдат манипулирани от хитрите. Добре е всеки да не следва сляпо съветите, а да види как да се възползва от наученото и дали да го приложи в своя живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
като ударат тавана пак ше има дрънканици и пак ше се вдигне и старата песен на нов глас.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
ABBA
преди 12 години
Да, долара ще е стабилен като кула от тесте карти до пролетта. Тогава пак ще ударят тавана на дълга. И отново за наивниците става инфарктна ситуация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Аха, стабилен като кула от тесте карти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
най-безопасната инвестиция е за 20-30 млн евра да си купиш пе4атарска техника и консумативи и да си пе4аташ каквото и колкто ти душа иска
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още