IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът измести златото като безопасна инвестиция

"Безопасността" на долара обаче се дължи повече на статута му на световна резервна валута, отколкото на "розовите" перспективи пред икономиката на САЩ

08:10 | 19.12.11 г. 21
Доларът измести златото като безопасна инвестиция

И през миналата седмица настроенията в Европа продължиха да се влошават, което се оказа добре дошло за долара, но потопи цената на златото до най-ниското й ниво от септември насам, пише The Financial Times.

Зелените пари успяха да изместят жълтия метал като безопасна инвестиция тази година. Доларовият индекс, който измерва долара спрямо кошница от шест основни валути, се покачи до най-високото си ниво от януари през миналата седмица.

Така инвеститорите изразиха разочарованието си от незадоволителните резултати от срещата на върха на Европейския съюз (ЕС), отбелязва изданието.

На този фон цената на златото изтри 8,8% до почти тримесечно дъно – 1 560 долара за тройунция. Това повдигна въпроса дали бичият пазар на златото вече не е към своя край.

„Последните спадове на цената на златото ще разочароват много инвеститори“, коментира Рос Норман от Sharps Pixley. "Златото очевидно не успя да запази основната си роля на убежище“, допълни той.

„Американският долар вече е предпочитан от инвеститорите актив“, посочва се и в анализ на Morgan Stanley. Това обаче не се дължи на „розовите“ перспективи пред икономиката на САЩ, а на статута му на световна резервна валута, посочват анализаторите.

Очаква се доларът да започне да поевтинява на валутните пазари заради последните позитивни новини от Щатите, тъй като пазарните играчи вероятно ще се полакомят за по-рискови активи.

Анализаторите посочват още, че резкият спад на цената на златото не е преоценка от страна на инвеститорите.

Проблемите на благородния метал отразяват натиска върху финансовата система. Банките се опитват да „изчистят“ балансите си до края на годината, а редица фондове търсят кеш, за да се разплатят с инвеститорите, които излизат от тях.

Анализатори на валутния пазар прогнозират, че през следващите месеци опасенията за еврозоната ще гарантират, че доларът ще остане силен срещу другите валути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 1 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Закон на стоте маймуни: закон известен от приматната бихейвиористика, където са правени експерименти с даването на логически задачи за решаване от стадо майнуни. Забелязано било, че щом броят им в стадото нараствал над сто, се повишавала значително вероятността да бъде намерено решение на задачата от някоя от маймуните. А след това останалите чрез подражаване бързо правели същото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 1
Shugun
преди 12 години
teq bokluci amerikanski srama nqmat! Nai-dolnata durjava v celiq svqt!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 1
orf
преди 12 години
Циркаджилъците на американския Зерзевул и неговите последователи по бг форумите продължават! Наистина не е лесно да вникнеш в съзнанието на една ***, каквато представлява банковият и другият елит на САЩ...... Бидейки подобен на *** той си представя света като една огромна клетка, ключът за която го държи той, т.е. тя, ***. А нещата все пак стоят точно наобратно и е въпрос на време отново да си дойдат на мястото! Споко!.... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Мозъчните гънки не се виждат, но като ги няма си личи !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 3
rainmaker
преди 12 години
Освен това като толкова мразиш системата в развития свят винаги можеш да се преместиш примерно в някое племе в амазонските жънгли. Те все още са на бартерна търговия и ще си допаднете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
rainmaker
преди 12 години
Какво ще кажеш да ми трансферираш няколко милиона от онези "измислени и безстойностни финикийски знаци". Не би трябвало да бъде проблем за теб тъй като те по твоите думи имат стойност 0. Нямам никакви претенции дали ще са долари, евро или паунди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 0
Императорът
преди 12 години
Доларът - инвестиция? Това някакъв виц ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 10
Патилан
преди 12 години
Световният финансов апокалипсис не се е разминал, САЩ ще продължават да си печатят инфлационните долари на конвейр и ще заливат света с тях. Доларът постоянно спада от години като стойност, а цената на златото стремглаво се качва, далеч остана за нас в историята преклонението пред иконата на зеления гущер. Всичките банкерски упражнения с цел грабеж и трупане на лесни печалби неминуемо ще доведе един ден до рухване на платежно-търговската система. Всички тия измислени и безстойностни финикийски знаци като банкноти, ценни книжа, да не говорим за виртуалните пари, ще отпаднат. Въпрос на време, а също и на темпове, с които се изчерпва доверието в парите. Всяко изкуствено нещо се проваля и отпада един ден поради естествени причини, достига до несъстоятелност. Огромната измама, започната преди стотина години с книжните пари и ценни книжа от хитроумни банкери е на път да се провали с гръм и трясък.Затова трескаво изкупуват злато и сребро, искат да оберат и последната дрънкулка от гражданите. Единствено не могат да измамят ***, които имат стара традиция да си държат всичко отделено за черни дни в злато. Така е било и при българите някога, някои по-умни пак се насочват натам и няма да сбъркат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 8
Патилан
преди 12 години
Кой от Вас би си дал парите в банка при нула процента лихва? Ако няма много такива, значи лихва "нула" е непазарно явление, рожба на болни бюрократични мозъци. То значи просто, че съществуват някакви пари, които са ничии, т.е. са външни за пазара, които просто следва да бъдат излети. Като говоря, че книжните пари имат стойност нула, а истинските пари са златото и среброто, сигурно не бъркам много. Пари, давани срещу нулева лихва, са пари с добре прикрита нулева стойност. Казано по-просто, пари с нулева лихва са върхът на печатницата......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
citizen_bg
преди 12 години
Доларът-"новият" стар балон. Като се изморим с един, почваме друг, а тези които дърпат конците прибират парите. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още