fallback

Доларът измести златото като безопасна инвестиция

"Безопасността" на долара обаче се дължи повече на статута му на световна резервна валута, отколкото на "розовите" перспективи пред икономиката на САЩ

08:10 | 19.12.11 г. 21

И през миналата седмица настроенията в Европа продължиха да се влошават, което се оказа добре дошло за долара, но потопи цената на златото до най-ниското й ниво от септември насам, пише The Financial Times.

Зелените пари успяха да изместят жълтия метал като безопасна инвестиция тази година. Доларовият индекс, който измерва долара спрямо кошница от шест основни валути, се покачи до най-високото си ниво от януари през миналата седмица. Така инвеститорите изразиха разочарованието си от незадоволителните резултати от срещата на върха на Европейския съюз (ЕС), отбелязва изданието.

На този фон цената на златото изтри 8,8% до почти тримесечно дъно – 1 560 долара за тройунция. Това повдигна въпроса дали бичият пазар на златото вече не е към своя край.

„Последните спадове на цената на златото ще разочароват много инвеститори“, коментира Рос Норман от Sharps Pixley. "Златото очевидно не успя да запази основната си роля на убежище“, допълни той.

„Американският долар вече е предпочитан от инвеститорите актив“, посочва се и в анализ на Morgan Stanley. Това обаче не се дължи на „розовите“ перспективи пред икономиката на САЩ, а на статута му на световна резервна валута, посочват анализаторите.

Очаква се доларът да започне да поевтинява на валутните пазари заради последните позитивни новини от Щатите, тъй като пазарните играчи вероятно ще се полакомят за по-рискови активи.

Анализаторите посочват още, че резкият спад на цената на златото не е преоценка от страна на инвеститорите. Проблемите на благородния метал отразяват натиска върху финансовата система. Банките се опитват да „изчистят“ балансите си до края на годината, а редица фондове търсят кеш, за да се разплатят с инвеститорите, които излизат от тях.

Анализатори на валутния пазар прогнозират, че през следващите месеци опасенията за еврозоната ще гарантират, че доларът ще остане силен срещу другите валути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:22 | 08.09.22 г.
fallback