fallback

Испанското индустриално производство се сви с 4% през октомври на годишна база

Свиването е във всички индустриални сектори, като при стоките за дълготрайна употреба достига 14%

12:44 | 05.12.11 г.

Испанската статистическа агенция съобщи, че индустриалното производство в страната през октомври е регистрирало спад от 4% през октомври на годишна база, съобщи MarketWatch.

Според онлайн-изданието това е поредният знак, че 4-тата по големина икономика в еврозоната може да се свие през настоящото тримесечие.

Резултатът е най-слабият от почти година, като през септември спадът е коригиран в посока към понижение до 1,4%, посочват от статистическата агенция.

Производството през октомври се е свило във всички индустриални сектори, като при стоките за дълготрайна употреба спадът е от 14% на годишна база. В енергетиката понижението е със 7,6%, а при стоките за междинна употреба – с 5,8%.

Резултатите излизат след поредица от неблагоприятни данни, които сочат, че плахото икономическо възстановяване на Испания след свиването през 2009-2010 г. е изправено пред опасността от застой.

През миналата седмица стана ясно, че продажбите на автомобили през октомври са намалели с 6,7% на годишна база и са достигнали най-ниското си ниво от 1993 г. насам.

През октомври от статистическата агенция на страната обявиха, че през третото тримесечие е регистриран нулев икономически ръст на тримесечна база и едва 0,7% ръст на годишна база, благодарение главно на износа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:21 | 17.08.22 г.
fallback