fallback

Юанът обърна посоката и започна отстъпление спрямо долара

В четвърта поредна сесия китайската валута губи позиции заради влошаващите се икономически перспективи пред страната

09:35 | 05.12.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Китайският юан записва отстъпление спрямо долара за четвърта поредна сесия. Според анализатори това се дължи на влошаващите се перепективи пред икономиката на страната, които могат да доведат до ново вливане на ликвидност и мерки за подпомагане на растежа, пише MarketWatch.

Днес доларът се котира по 6,3666 юана, което е ръст спрямо нивото на затваряне от 6,3597 долара за юан в петък.

Централната банка обяви нивото от 6,3349 юана за долар като отправна точка, от която валутата на страната може да се търгува с половин процент нагоре или надолу днес (6,3032-6,3666). Това е с 39 базисни точки по-нисък курс за юана от 6,3310, колкото бе това ниво в петък.

Според икономисти инвеститорите се насочват към по-сигурни позиции в очакване на нов кръг вливане на ликвидност в Китай. Марк Фабер например посочва, че от азиатската държава се изтеглят пари заради прекомерно разхлабената монетарна политика и очакванията за нови мерки за подкрепа на забавящия се икономически ръст.

През последните години Китай предприе серия мерки за увеличаване ликвидността на юана и интернационализирането му. Те бяха свързани с неизменно повишение в курса на китайската валута и поради тази причина към страната се насочиха значителни капитали.

Ако сега юанът започне да поевтинява, то тенденцията на изтегляне на пари от страната ще се засили, смята Фабер.

Подобно е мнението и на един от бившите съветници на централната банка на Китай - Ю Юндин. Той смята, че е необходимо забавянето на интернационализацията на юана, за да не се стигне до неговото обезценяване.

Вместо това е необходимо затягане на валутния контрол в Китай, за да може валутата на страната да се предпази от резки колебания, които евентуално да имат негативни ефекти върху икономиката на страната.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:22 | 11.09.22 г.
fallback