fallback

Японският държавен дълг може да достигне 12,8 трлн. долара през 2012 г.

95% от облигациите се пласират на вътрешния пазар, което води до устойчивост в системата

22:53 | 21.11.11 г. 4

Японският държавен дълг към края на текущата финансова година, която приключва на 31 март 2012 г., може да достигне 1,056 квадрилиона йени (12,8 трилиона долара) и да надхвърли 200% от брутния вътрешен продукт на страната, е заявил японският заместник-министър на финансите Фумихико Игараши пред вестник Nikkei, съобщи ИТАР-ТАСС.

Оценката на заместник-министъра напълно съвпада с мнението на частния сектор в страната, но е първото, направено от официално длъжностно лице.

„Това са мои собствени изчисления и не съм убеден, че са верни, но може да достигне 1,056 квадрилиона йени“, е посочил Игараши. „Можем да емитираме облигации с ниска доходност и валутата ни не отслабва, напротив, само става по-силна, защото 95% от японските държавни облигации до момента се финансират от вътрешния пазар и едва 5% са собственост на чужденци. Но е неточно да се смята, че подобна ситуация може да продължава вечно“, е добавил той.

В Япония традиционно има дефлация, което води до ръст на реалния размер на държавния дълг, емитиран в йени.

Освен това максимална част от огромния държавен дълг е собственост на вътрешни инвеститори, което осигурява стабилност на системата.

В момента чистите спестявания на населението се оценяват на 1,1 квадрилиона йени.

Основна причина за наблюдавания през настоящата година ръст на държавния дълг станаха разходите за спасителните и възстановителните работи след земетресенията и вълните-цунами, връхлетели страната през март.

По абсолютен размер на държавния дълг Япония отстъпва само на САЩ, където показателят наскоро надхвърли 15 трлн. долара.

В относителен аспект – съотношението му спрямо брутния вътрешен продукт – страната също е на второ място със 199% от БВП след Зимбабве, чийто дълг надхвърля 230% от БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:06 | 11.09.22 г.
fallback