fallback

Износът на Япония с първи спад от три месеца

Проблемите на еврозоната и наводненията в Тайланд се отразяват негативно на японските производители

11:53 | 21.11.11 г.
Автор - снимка
Създател

Износът на Япония е отчел спад през октомври, което се случва за пръв път от три месеца. Това показва, че вероятно икономическият ръст на азиатската икономика ще се забави през последното тримесечие на годината, пише Bloomberg.

През октомври експортът от Япония се е свил с 3,7 на сто на годишна база. В същото време вносът е отчел увеличение за 22-ри пореден месец, нараствайки се със 17,9 на сто на годишна база. Това е довело до търговски дефицит от 273,8 млрд. йени (3,56 млрд. долара).

Износът за Китай, който е най-голямото перо в експорта на Япония, се е свил със 7,7 на сто на годишна база. В търговията със САЩ е отчетен спад на износа от 2,3 на сто, докато за Европейския съюз понижението е с 2,9 на сто.

На месечна основа през октомври износът на Япония се е свил с 3,5 на сто, показват официалните сезонно изгладени данни.

Сред причините за спада на износа от Япония е и наводнението в Тайланд. То се отразява много негативно на голяма част от японските производители, тъй като техни ключови доставчици са спрели работа. С особена тежест това важи за представителите на технологичния сектор.

Новата седмица започна с отстъпление на водещия японски борсов индекс Nikkei 225. Той изгуби 0,3 на сто до 8 348 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:39 | 14.09.22 г.
fallback