fallback

Безработицата във Великобритания се изкачи до 15-годишен връх от 8,3%

На този фон Английската централна банка понижи прогнозите си за икономическия растеж и инфлацията

15:00 | 16.11.11 г.
Автор - снимка
Създател

Нивото на безработица във Великобритания е достигнало 15-годишен връх. При младите хора пък показателят е на рекордно високо ниво. На този фон централната банка ревизира надолу прогнозата си за икономиката на страната и понижи очакванията за инфлацията.

През трите месеца до края на септември безработните са се увеличили със 129 хил. и са достигнали ниво от 2,622 млн. души. Подобни данни са отчитани за последно през третото тримесечие на далечната вече 1994 година, пише Ройтерс.

Самото ниво на безработица е 8,3 на сто и е най-високо от второто тримесечие на 1996 година насам. Предварителните очаквания на анализаторите бяха, че безработицата ще бъде леко по-ниска – 8,2 на сто.

При младите хора броят на безработните надхвърля 1 млн. души за пръв път, откакто се води подобна статистика. Към края на третото тримесечие те са били 1,016 млн. души. Във възрастовата група 16-24 години нивото на безработица е 21,9 на сто.

Притеснителна за пазара на труда е новината, че ръстът на средното седмично заплащане се забавя до 2,3 на сто, при това при добавяне на допълнителните бонуси. Ако те се изключат, то увеличението е 1,7 на сто.

В същото време нивото на инфлация за октомври е 5 на сто. Актуалната прогноза на Английската централна банка, публикувана днес, залага инфлацията да падне под 2 на сто към края на следващата година. В рамките на следващите две години поскъпването на живота пък би трябвало да се забави до 1,3 на сто.

На фона на обезпокоителните новини, от Английската централна банка обявиха влошени прогнози за икономическия ръст. Новите очаквания са, че през 2013 година страната ще отбележи ръст от 3,1 на сто.

„Перспективите пред британската икономика се влошават“, посочват от институцията. Забавянето на търсенето на чуждите пазари и притесненията около платежоспособността на някои от страните в еврозоната ще натежат на икономиката на страната, смятат от АЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:54 | 12.09.22 г.
fallback